пʼятниця, 31 жовтня 2008 07:10

Відтворили історичну пам"ятку

У Херсоні відтворили артефакт — Крісло Імператриці. 19 жовтня його урочисто презентували в Єкатерининському соборі міста. Крісло встановили неподалік правого стовпа навпроти вівтаря. Саме в цьому храмі розміщена могила князя Григорія Потьомкіна, фаворита російської імператриці Катерини II.

Ініціатором відтворення історичної пам"ятки став громадський рух "Відродження Херсона". Катерина II відвідала місто 1787 року під час подорожі до Новоросії й Криму. До її приїзду місцеві майстри виготовили Крісло Імператриці, інкрустоване коштовним і напівкоштовним камінням. Згодом виріб загубили. Його зображення не залишилося, лише описи. Їх і збирали активісти. Допомагали історики, мистецтвознавці, вчені України й Росії. Після чотирьох місяців роботи з документами почали виготовлення крісла, на яке витратили ще чотири місяці. Це зробила суднобудівна компанія "Марина груп". Копія артефакту ручної роботи. Виконана з порід цінної деревини, вишита золотою ниткою, покрита сухозлітним золотом і спеціальним лаком.

Указ про заснування Херсона Катерина II видала в червні 1778 року. Участь у будівництві міста брав Григорій Потьомкін.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили історичну пам"ятку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути