пʼятниця, 08 червня 2012 00:45

Відновлюють найдавніший костел Галичини

Автор: фото: Роман МАЙБА
  Товариство ”КНП” відновлює первісний вигляд, а потім консервує цегляні й бетонні поверхні декоративних парканів, фасади цегляних будівель та споруд.  Займається гідроізоляцією споруд із великим водним навантаженням
Товариство ”КНП” відновлює первісний вигляд, а потім консервує цегляні й бетонні поверхні декоративних парканів, фасади цегляних будівель та споруд. Займається гідроізоляцією споруд із великим водним навантаженням

У селищі Стара Сіль Старосамбірського району Львівщини товариство "КНП" реставрує найдавніший костел Східної Галичини. Укріплює фундамент та стіни.

— Свого часу храм горів, а гасили пожежу водою із великим вмістом солі, — говорить Богдан Назаревич, кандидат технічних наук, доцент кафедри будівельного виробництва Національного університету "Львівська політехніка". — Результат — засоленість та руйнація храму. Вистояв лише тому, що не дуже високий і має грубі стіни. Якщо хто й упорається з реставрацією, то тільки "КНП".

Приватна фірма працює в Україні понад 10 років. Відновлює будівлі, які зруйнувалися через тривалу неправильну експлуатацію або під впливом атмосферних явищ, пошкоджені водою, сіллю й домовим грибом.

— Чимало об'єктів потерпають від замокання. Постійне потрапляння води у фундамент, стіни, перекриття призводить до їх поступової руйнації, — каже Богдан Леонович. — Якщо вода довший час перебуває у капілярах якогось матеріалу, вона вступає з ним у хімічну реакцію, утворює солі. Через це — висоли та соляні утворення на фасадах будівель. А сіль — це сприятливий ґрунт для появи небезпечного для здоров'я грибка. В таких приміщеннях не можна тримати харчів, там не можуть діяти ресторани, їдальні, кафе.

Працівники "КНП" під час реставрації пам'яток архітектури, сучасних будівель та споруд застосовують досвід провідних західних фірм і власні розробки.

— Принципи роботи компанії полягають у використанні детально підібраних, ефективних спеціальних матеріалів, у професійних консультаціях спеціалістів, — каже директор товариства з обмеженою відповідальністю "КНП" Сергій Пшеченко. — Переважно вживаємо матеріали та технології німецьких фірм. Наприклад, вуглецеві композитні стрічки і мати на основі вуглецевого волокна. Застосовуємо їх для посилення несучих залізобетонних, металевих, а також дерев'яних конструкцій. Нещодавно посилювали залізобетонне перекриття над технічним поверхом висотки у Києві. Там застосували швейцарську технологію. Її система з використанням наклеєних композитних матеріалів забезпечує нормальну подальшу експлуатацію перекриття будівлі. Цей метод посилення у світі застосовують понад 20 років. В Україні поки що він є новинкою.

Під час реставрації будівель спочатку проводять експертизу об'єкта, визначають причини руйнації та складають план їх усунення.

— Роблять витяжку солей, яка знищує грибок, та ремонтують джерела замокання, — пояснює науковець Богдан Назаревич. — Після відновлювальних робіт іще кілька років ведуть регулярні спостереження за об'єктом, бо новітні технології можна перевірити лише часом. Лабораторні аналізи дають тільки приблизні результати. Привели до ладу більшість підвалів у середмісті Львова, а також  підземелля під скульптурою Богородиці та фонтаном на площі Міцкевича. 2001 року реконструювали колишню казарму в місті Мостиська на Львівщині, пристосували її під школу з польською мовою навчання.

Працівники "КНП" — спеціалісти в своїй галузі, навчалися у найкращих закордонних інституціях свого профілю. Фірма ліцензована, всі матеріали мають відповідні сертифікати і допуски до використання на будовах України.

ТзОВ "КНП"

79060, м. Львів, вул. Наукова, 7а, офіс 95

www.knp.lviv.ua

Зараз ви читаєте новину «Відновлюють найдавніший костел Галичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути