четвер, 16 грудня 2010 10:35

Відкрили три станції метро

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Працівники метрополітену на станції Васильківська у Києві розбирають поміст, із якого виступав прем’єр-міністр Микола Азаров
Працівники метрополітену на станції Васильківська у Києві розбирають поміст, із якого виступав прем’єр-міністр Микола Азаров

У середу, 15 грудня, в Києві відкрили три станції метро — Деміївську, Голосіївську та Васильківську. Вони продовжили Куренівсько-Червоноармійську, синю, лінію столичного метрополітену в напрямку житлового масиву Теремки.

На платформу станції Васильківська у день відкриття пускають тільки за запрошеннями. При вході стоять металошукачі, гостей просять вивертати кишені. Зібралося до тисячі людей — метробудівці та працівники підземки.

Голова міськдержадміністрації Олександр Попов і прем'єр-міністр України Микола Азаров стоять на дерев'яному помості. Над ними транспарант "Рік 2011 — станція "Виставковий центр". 2012 — станції "Іподром" і "Теремки". Вдячні президенту й уряду України за допомогу в забезпеченні пуску нових станцій".

— Честь вам и хвала, что вы сохранили коллектив и способность строить такие большие объекты. Скажу только одно — молодцы, — Азаров звертається до метробудівців. — Хочу сказать, что тяжелые времена закончились. Теперь мы будем строить, строить и строить. И метро, и мосты, и развязки, и стоянки, менять канализацию и ремонтировать жилой фонд.

Обіцяє до 20 грудня відкрити рух через Дарницький міст на правий берег Дніпра, щоб розвантажити транспортну розв'язку на Московській площі. Офіційна частина триває 40 хв.

Нові станції оформлені у сірих, бежевих, світло-коричневих кольорах.

— Справжній шедевр, не те що в Америці, — станцію Васильківська роздивляється один із перших пасажирів. Щоб не створювати натовпу, міліціонер запускає людей групами. Біля метро зібралося 50–70 чоловік.

Літня жінка ходить по смузі, що відділяє край платформи. Смуга викладена плиткою з випуклими елементами.

— Як масаж ніг виходить, — каже.

Станція Деміївська має чотири ескалатори. На Голосіївській та Васильківській — лише сходи. На всіх трьох установлені ліфти для людей з обмеженими можливостями. З вулиці можна спуститися прямо на посадочну платформу. Досі такі були тільки на станції Червоний хутір.

— Раніше добирався від вулиці Ломоносова до Либідської 40–50 хвилин. А на Васильківську можна дійти пішки за 10. Тепер на Хрещатик доїжджатиму за півгодини, — каже киянин Валентин Гордієнко, 43 роки.

Гуртожитки Національного університету ім. Тараса Шевченка розташовані недалеко від метро.

— Щоб устигнути на першу пару, доводиться прокидатися в 5.40. Зранку до Либідської постійно пробка. А тепер можна буде поспати довше. Та й на карман легше. На маршрутки щодня витрачаю 5–8 гривень, а на метро пільговий проїзний, — говорить Дарія Войтович, першокурсниця юридичного факультету.

До 2012 року обіцяють відкрити ще чотири станції у напрямку Теремків — Виставковий центр, Іподром, Теремки та Одеську.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили три станції метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути