Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2021 05:30

"Віддав бійцеві свою каску й отримав уламок у голову"

Автор: FACEBOOK.COM
  Після поранення житомирянин Олександр Петраківський переніс десятки операцій, його лікували в Україні, Польщі, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. Отримав звання ”Герой України”
Після поранення житомирянин Олександр Петраківський переніс десятки операцій, його лікували в Україні, Польщі, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. Отримав звання ”Герой України”

— Саша був прикладом справжнього офіцера, героїзму й самопожертви, — каже ветеран російсько-­української війни Віктор Данилевський про побратима 33-річного Олександра Петраківського. — Це скаже кожен, хто пройшов війну.

Підполковник Збройних сил України Олександр Петраківський помер 29 серпня. Сім років був прикутий до ліжка — лікувався після поранення, яке отримав 20 липня 2014-го.

— Помер у День пам'яті захисників, найскорботніший для України день, — продовжує Данилевський.

Олександр Петраківський народився в Житомирі. Батько Петро й мати Галина були військовими.

З дитинства мріяв про військову службу, відвідував парашутний гурток, школярем здійснив понад 100 стрибків. У Львові закінчив Академію сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. В академії одружився з курсанткою Галиною, 12 років тому народилася донька Світлана.

З початком російсько-української війни Петраківський був командиром роти 8-го полку спецназу. У зоні АТО очолив групу спецпризначенців. 20 липня 2014 року вони прикривали проходження колони техніки до Луганського аеропорту. За містом Щастя виявили засідку російських найманців. Вступили в бій.

— Під час бою один боєць втратив каску, — продовжує Данилевський. — Саша віддав свою. Після бою солдат її повернув — на ній нарахували сім пробоїв від осколків і куль. Каска врятувала життя. Але уламок міни влучив Саші в голову. Та він не покинув бій, продовжив керувати групою, евакуював поранених. У найкритичніший момент показав усім, яким має бути командир.

Після поранення Олександр Петраківський впав у кому. Переніс десятки операцій — його лікували в Україні, Польщі, Ізраїлі, США. Проходив реабілітацію в науково-практичному центрі нейрореабілітації "Нодщус" у Броварах поблизу Києва. У березні 2018-го почав одужувати. Лікарі запевняли, що за два роки відновиться.

— За Сашу люди щиро вболівали та молилися, — додає Віктор Михайлович. — Захоплювалися його подвигом, мріяли побачити здоровим.

4 грудня 2014 року Олександр Петраківський отримав звання "Герой України". Поховали його в Хмельницькому.

Зараз ви читаєте новину «"Віддав бійцеві свою каску й отримав уламок у голову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути