пʼятниця, 08 серпня 2008 07:05

Видані компенсації люди тримають на пам"ятники рідним

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Снятинський район Івано-Франківщини. Жителька села Зелене просушує пошкоджені водою меблі. Цей район Прикарпаття постраждав найбільше, він майже повністю опинився під водою. Її рівень сягав п’яти метрів
Снятинський район Івано-Франківщини. Жителька села Зелене просушує пошкоджені водою меблі. Цей район Прикарпаття постраждав найбільше, він майже повністю опинився під водою. Її рівень сягав п’яти метрів

Під час повені 23–27 липня на Івано-Франківщині загинуло 28 людей. Найбільше постраждав Снятинський район. Село Прутівка втратило вісьмох жителів. Постраждалим виплатили компенсації по 100 тис. грн.

Прутівку затопило за 3 год. Прорвало сусідню Борщівську дамбу, а Снятинська ГЕС не відкрила шлюзи. Річка Прут вийшла із берегів. Поміж дворами вода текла з великою швидкістю. Глибина сягала 4 м. Рятувальний човен, який перевозив 16 людей, не втримався  й перекинувся. Загинуло восьмеро, з них п"ятеро дітей. Потонулих у Прутівці почали знаходити за два-три дні, коли вода спала.

— Як тільки стало відомо про смерть, ми зібрали необхідні довідки й наступного дня рідним загиблих виплатили гроші, — каже голова Прутівської сільської ради Василь Волощук, 55 років.

— У мене дев"ятирічний син загинув. Посадив у човен, думав, врятую, а он як вийшло. Дали 100 тисяч, не буду тратити. За кілька років пам"ятник поставлю — найдорожчий, — плаче Петро Середюк, 56 років.

Із 517 дворів у селі залило 336. У 29 вода в хатах була під стелю. Власники цих домівок  мають отримати по 50 тис. грн. Створили спеціальну комісію з представників районної влади і місцевих депутатів. Постраждалі пишуть заяви про відшкодування. Комісія складає акт, щоб визначити, під яку категорію потрапляє будинок. Усім постраждалим виплатили 1–2,5 тис. грн залежно від збитків.

— Я пішов до Ощадбанку і забрав своїх 2,5 тисячі. У мене хату по стелю розмило. Тих тисяч стало на цвяхи до підлоги. Обіцяють іще дати, та хто вже вірить, — каже 56-річний Петро Поліщук.

Тим, чиї будинки потрапляють під першу категорію, президент Віктор Ющенко дав слово, що держава все відремонтує.

— Сказав, перед Різдвяними святами приїде на новосілля, — розказує Галина Калинчук, 44 роки, з Прутівки. — Ми самі можемо вибрати місце, де має стояти наш новий будинок. Я не хочу зі свого обійстя нікуди йти. Тут виховалося чотири покоління.

На старому місці в селі будуватися знову наважилося п"ятеро постраждалих. Інші попросили звести хати на пагорбах, аби вода не добралася.

У селі переживають, що після повені на них наживатимуться спекулянти. Нині продукти за звичними цінами. Але з прилавків зникли масло, ковбаси та консерви. Продавці кажуть, люди розбирають продукти, щойно під"їжджає машина.

Від благодійників надійшло 6 мільйонів гривень

На благодійному рахунку для допомоги постраждалим від стихійного лиха 5 серпня було 6 млн 260 тис. грн. Гроші перерахували 495 підприємств та 344 особи. Люди надсилають від 10 грн. Найбільшу суму переказали з Києва — 17 тис. грн. Міністр надзвичайних ситуацій Володимир Шандра від себе пожертвував понад 15 тис.
Компанія "Укртелеком" з 29 липня відкрила телефонну гарячу лінію, за якою одним дзвінком теж можна відправити 10 грн за тел. 8 900 300 10 90. За сім днів так перерахували  майже 2 млн грн.
— Щодня надходить не менше десяти тисяч дзвінків. 1 серпня на гарячу лінію зателефонували майже 42 тисячі абонентів, — каже Маріанна Литвиненко, 34 роки, з "Укртелекому".
Відправити 10 грн можна й через усі мобільні оператори — за допомогою СМС-повідомлення на номер 1090.

Надія САВЧУК

Зараз ви читаєте новину «Видані компенсації люди тримають на пам"ятники рідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути