Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2009 20:05

Від шоколаду в кози можуть бути судоми

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Михайло Диковець із села Нижнє Солотвино на Закарпатті годує свою козу Мілку солодощами. Каже, від того смачніше її молоко
Михайло Диковець із села Нижнє Солотвино на Закарпатті годує свою козу Мілку солодощами. Каже, від того смачніше її молоко

Коза Мілка із села Нижнє Солотвино Ужгородського району Закарпаття щодня дає 7 л молока.

— Вона чеської породи, не має ріг і молочна, як корова, — розповідає господиня Марія Диковець, 53 роки. — Дою тричі на день. У молоці багато білків, кальцію, вітамінів. Воно добре лікує бронхіт, астму, виразку шлунка. Але пити його треба одразу після доїння, доки тепле. Холодне вже не таке цілюще.

— Головне, козу добре годувати, — додає чоловік Марії 57-річний Михайло Диковець. У хліві простягає тварині цукерку. Та швидко злизує її. — Харчами не перебирає. Даємо їй макарони, гречку, картоплю, булочки, сіно. Але найбільше любить солодощі. Цукерки й печиво завжди з рук бере. У кіз добре розвинені відчуття смаку й нюх.

У мисливському господарстві "Великий бір" Борзнянського району Чернігівщини живе дика свиня Машка. Їй 3 роки. Товстобока, із сіруватим п"ятачком. Єгері приручили її, навчили брати їжу з рук. Кажуть, запах цукерок свиня відчуває здалека. Також бере кукурудзу, хліб, насіння.

Машка виглядає з-за сосни. Показати, як вона їсть, єгері не можуть, бо загавкав собака і свиня втекла.

— У лісі живуть зі 100 кабанів, є олені, лосі, косулі, борсуки, лисиці, єноти, зайці, — розповідає директор мисливського господарства, 30-річний Святослав Савченко. — Років 10 тому були навіть зубри. Але не встигли розмножитися, їх постріляли браконьєри.

Запах цукерок свиня відчуває здалека

При господарстві є готель, де зупиняються мисливці. Доба коштує 750–1500 грн. За застрелену тварину доплачують. Олень чи лось обходиться у 5–30 тис. грн. Вартість кіз залежить від розміру рогів.

На кухні господарства дичину можуть приготувати за бажанням клієнта.

— Те, що дика свиня має неприємний смак, — вигадка, — розповідає працівник кухні. Не називається. — Воно може відгонити сечею, якщо звір убитий під час розмноження.

— Диким тваринам не можна давати шоколад. У ньому багато цукру й речовин, що викликають прискорене серцебиття, — каже київський ветеринар Ярослав Медведів, 34 роки. — Шоколад може викликати судоми в тварини, вбити її. Він також погано впливає на зуби та очі. Від ковбаси й копченостей у тварини може бути панкреатит, а сосиски руйнують печінку. Виноград і родзинки шкодять ниркам. Поїти алкоголем не можна, до нього тварини швидко звикають.

Зараз ви читаєте новину «Від шоколаду в кози можуть бути судоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути