середа, 05 грудня 2012 07:00

Від папуги можна заразитися туберкульозом

Автор: фото: ВЕРОНІКА НАУХАЦЬКА
  Господарям собак що два-три місяці потрібно пити таблетки від глистів. Собакам давати протиглисні препарати щомісяця
Господарям собак що два-три місяці потрібно пити таблетки від глистів. Собакам давати протиглисні препарати щомісяця

— Більше хвороб передається від собак — лишай, глисти, сказ, лептоспіроз, — говорить столичний ветеринар 47-річний Володимир Ковч.

Не можна цілувати тварин. Не дозволяйте дитині гратися іграшками собаки. У 80 відсотків дітей, які щодня контактують із псами, є глисти. Треба кожні два-три місяці купувати таблетки від глистів усім членам сім'ї. Собакам давати протиглисні препарати щомісяця. Моїй племінниці Тані купили на день народження собаку породи китайська хохлата. За кілька місяців дівчина почала різко худнути. Із собакою спала в одному ліжку і навіть їла з однієї тарілки. Я сварився. Казав, що ніколи не поцілував би дівчину, яка цілується з собаками. А вона не слухала, думала — найрозумніша. У червні у племінниці тиждень трималася температура 38 градусів. З'явився висип. УЗІ показало, що збільшилися печінка й селезінка. У Тані виявили аскариди. Два місяці глистів виводили. Тепер спить із псом у різних кімнатах. Перестала таскати його на руках на пари та дискотеку. У собаки має бути окрема ванночка чи миска для купання. Не мийте його у ванні чи душі, бо ризикуєте підхопити лептоспіроз.

Кішки менш небезпечні?

— Я не був би таким категоричним. Восени і навесні кішки стають агресивні. Починають ні з того ні з сього кусатися. 90 відсотків укусів кішок інфіковані, бо котячі роти досить брудні. Викликають температуру, лихоманку, в окремих випадках — інфекції кісток та енцефаліти, сказ, туляремію, токсоплазмоз. Якщо кішка вас укусила або подряпала, обробіть рану перекисом водню або йодом. Якщо підібрали кішку на вулиці або купили у бабусі в переході, обов'язково покажіть її ветеринару. 60 відсотків кішок є носіями бактерій, що викликають у людини "хворобу котячих подряпин". Це інфекційне захворювання виникає після подряпин і укусів. Проявляється збільшенням лімфатичних вузлів. Господарям котів часто кажу, що безпечніше спати з крокодилом, ніж з котом. З котами небезпечно контактувати вагітним. Можна заразитися токсоплазмозом. Симптоми схожі на застуду. Збудники хвороби знаходяться у роті й слині тварини. Тому не дозволяйте коту облизувати вас, не цілуйте його. Захворювання може призвести до викидня або народження мертвої дитини.

Чим можна заразитися від папуги, черепахи?

— Від папуги у першу чергу — туберкульозом. Не дозволяйте пташці їсти чи пити з вашої чашки, тарілки. Після контакту з птахом мийте руки з милом. Не купуйте птахів на пташиних ринках. Часто вони завезені контрабандою, не проходять карантину і можуть бути носіями інфекцій. Краще вибирати у розплідниках. Щопівроку здавайте послід папужки на аналіз. Черепах не можна тримати, якщо маєте малих дітей чи вагітні. У більшості підлітків на черепах алергія. Її викликає грибок, який є на панцирі. Черепаха може бути переносником сальмонельозу — важкої кишкової інфекції. Чистити тераріум треба в гумових рукавичках та респіраторі. Не мийте акваріуми у кухонній раковині. Після їх чищення ванну обробіть хлорним розчином.

Яких тварин не варто заводити вдома?

— Найнебезпечніше тримати мавп. Вони можуть хворіти майже на всі людські недуги. Білки і єноти переносять сказ. Хом'яки — сальмонелу. Морських свинок не раджу заводити, якщо є діти до 5 років. Для декого небезпечною може стати навіть акваріумна рибка. Одна знайома півроку лікувала гайморит. Питаю, чи тримає вдома тварин. Клянеться, що ні. Потім згадує, що на кухні тримає золоту рибку, яку кума подарувала. Виявилося, що у знайомої алергія на риб'ячий корм. Коли рибку віддала племінникам, почала дихати вільно.

Зараз ви читаєте новину «Від папуги можна заразитися туберкульозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути