Ексклюзиви
середа, 27 квітня 2011 08:52

Вертоліт Януковича зламав дві базарні ятки

Автор: фото з сайта www.president.gov.ua
  Президент Віктор Янукович 21 квітня у хаті фермера Григорія Паламарчука в селі Шарнопіль Монастирищенського району Черкащини. На чолі столу — господиня Валентина Паламарчук. Їй президент вручив документи на присвоєння звання ”Мати-героїня”
Президент Віктор Янукович 21 квітня у хаті фермера Григорія Паламарчука в селі Шарнопіль Монастирищенського району Черкащини. На чолі столу — господиня Валентина Паламарчук. Їй президент вручив документи на присвоєння звання ”Мати-героїня”

Минулого четверга Віктор Янукович у Черкасах відкрив дитячу обласну лікарню. Був на кінному заводі у Жашкові та в гостях у родини фермера із Шарнополя Григорія Паламарчука.

21 квітня з обіду біля колишнього кінотеатру "Романтик" у Черкасах даїшники перекрили рух. Автобуси пропускають, решту завертають в об'їзд. Перед новозбудованою лікарнею зібралися кілька сотень людей. Тримають біло-сині повітряні кульки. У перших рядах на стільцях сидять ветерани війни, інваліди й "чорнобильці". Трохи далі виставлені в ряд автомобілі та автобуси.

На стільці сидить 60-річний Анатолій Валявський зі Сміли. Він двічі був у Чорнобилі. 1986-го допомагав евакуювати жителів сіл Опачичі й Куповате.

— Відтоді залишився без ноги, майже не ходжу. Віктор Федорович подарує мені "Деу Сенс", — розказує.

До лікарні підходить президент. Студентки медичного коледжу скандують: "Янукович! Янукович!". Губернатор Сергій Тулуб нагадує, що в експлуатацію вводять "довготривалий довгобуд". І запрошує до слова главу держави.

— Ми зробили частину роботи. Треба підібрати кваліфікований лікарський персонал, обладнати лікарню сучасним медичним обладнанням. Вона обслуговуватиме не лише область, а й усю країну, — каже Віктор Янукович.

Реформи називає невдячною справою.

— Міняти уклад життя завжди непросто. Але й з перехідною економікою все життя не проживеш. Раніше будь-яке питання заполітизовували. Як результат — люди не вірили й досі не вірять владі. Я це знаю.

Говорить про успіхи першого року свого президентства. Дефіцит бюджету знизився з 15 до 5%. Внутрішній валовий продукт зріс на 4,2%, а промисловість показала 11% росту. Золотовалютні резерви зросли на $15 млрд.

— Цей рік буде найважчий. Сьогодні я взяв у машину вашого мера Одарича. Питаю його, як зараз? Хитає головою, важко. Я це знаю. Цього року держава має сплатити 80 мільярдів гривень зовнішнього боргу. А вже 2012-го — 35 мільярдів. Отримані кошти спрямуємо на пенсії і мінімальні зарплати.

У зовнішній політиці Україна керуватиметься стратегією "позаблокової країни національного прагматизму".

— Хочемо стати надійним мостом між Європою і Росією, — каже президент.

Вручає ключі від автомобілів й обходить лікарню. Потім відповідає на запитання журналістів:

— Ми готові перейти в розрахунках з Росією на рублі, якщо отримаємо знижку на газ. Рублів у нас достатньо.

По завершенню підходить до губернатора Сергія Тулуба.

— Поехали? — запитує. Той ствердно киває. Янукович сідає у чорний бусик.

Після його від'їзду дороги перекриті 10 хв.

У родині 45-річного Григорія Паламарчука із села Шарнопіль Монастирищенського району до приїзду президента готуватися почали зранку. З найбільшої кімнати винесли дивани та стіл із телевізором. Скатертинами накрили великий стіл.

Близько 13.00 дочка фермера Лілія, 17 років, прасує вишиванки для себе і сестри Таї, 20 років. У них зустрічатимуть президента.

— Не вірили, що Віктор Федорович приїде в село, — каже Лілія.

На стіл ставлять піали з цукром. Співають пісню про матір.

— Ця пісня всім подобається, — пояснює Тая. — Сьогодні репетирували чотири рази.

Навпроти двору стоїть накритий блакитною плівкою мікроавтобус. Кажуть, "захований" до приїзду президента.

Близько 14.00 місцеві сходяться на площу до будинку культури. У центрі з'являється колона працівників райдержадміністрації. Приїхали і жителі сіл Зарубинці, Долинка та Лукашівка.

Близько 17.30 на ринковій площі сідають три вертольоти. З президентом прилетіли міністри, губернатор та обласні посадовці. Від вітру, який здійняли гвинтокрили, ламаються дві базарні ятки.

Люди оточують Януковича щільним кільцем. Просять зробити дорогу в бік Жашкова до траси Київ—Одеса. Президент обіцяє збільшити фінансування на ремонт. Виступає півгодини.

У цей час біля будинку культури дві літні селянки слухають виступи на сходах сільради. Коментують слова голови податкової адміністрації:

— Чули, що сказав? Якщо гроші, що склали на смерть, здасте в банк, то не вмрете, — каже одна. — Не вмрете, бо не буде за шо ховати.

— Не здавайте в банк. Я вже була здавала, пропало все, — відповідає інша.

— Треба здавати, щоб цигани не винесли.

Янукович залишає міністрів говорити з людьми, йде до Паламарчуків. Дарує їм міні-трактор та мікроавтобус. Родина приготувала главі держави великоднього кошика. Його виносить охоронець і ставить в автомобіль.

Із Григорієм Паламарчуком спілкуємося телефоном у понеділок, 25 квітня. Він щойно повернувся з поля, де триває посівна.

— Посадили картоплю новим міні-трактором. Щороку маємо до 30 соток бульби. Зазвичай день-два вручну садили. А трактором у суботу за 3 години впоралися. "Газелькою" їздили на Пасху до тещі в Зарубинці. Уся сім'я сіла в автобус. Раніше я робив дві-три ходки, щоб усіх перевезти.

Президент вручив Валентині Паламарчук документи на присвоєння статусу матері-героїні. У подружжя восьмеро дітей. Семеро своїх і 10-річна прийомна дочка.

— Спілкувалися недовго, — продовжує Григорій Сергійович. — Сіли за стіл. Президент навпроти мене. Нам сказали, що сала він не їстиме, бо піст. Випив чашку чаю. Я передав листа від жителів села Зарубинці. На прощання знову запросив президента в гості після жнив. Віктор Федорович сказав, що приїде у жовтні або листопаді, щоби перевірити, чи виконують вказівки.

Від губернатора Паламарчукам подарували три мобільні телефони, відеокамеру, цифровий фотоапарат та електричний соковитискач.

Зараз ви читаєте новину «Вертоліт Януковича зламав дві базарні ятки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути