четвер, 16 квітня 2020 07:51

Великодні служби покажуть по телевізору

Автор: УНІАН
  Медпрацівник міряє температуру монаху на території Києво-Печерської лаври 14 квітня. Монастир закритий на карантин. Коронавірус там виявили у майже 100 людей. Двоє померли. Хворіє і намісник, митрополит Павло Лебідь
Медпрацівник міряє температуру монаху на території Києво-Печерської лаври 14 квітня. Монастир закритий на карантин. Коронавірус там виявили у майже 100 людей. Двоє померли. Хворіє і намісник, митрополит Павло Лебідь

В Україні коронавірус підтвердили у 3764 людей станом на 15 квітня. Вилікувалися 143 особи, померли — 108. Найбільше хворих у Києві — 612. Випадки ­недуги зафіксовані в усіх областях. У Криму є 32 хворих, за даними окупацій­ної влади.

Майже три тисячі людей щодоби перевіряють на коронавірус на системі, яка використовує точний біологічний метод — полімеразну ланцюгову реакцію. Медики беруть мазок із носа. ПЛР-тест показує, чи є в ньому ДНК вірусу. На початку карантину перевіряли утричі менше осіб.

— Тоді працювали за алгоритмом Всесвітньої організації здоров'я. Тестували людей на грип і лише при негативному результаті передавали аналізи на визначення коронавірусу. Чимало були протестовані тільки на одну інфекцію. Зараз по-іншому, — говорить головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, 39 років. — Пік захворювання очікуємо 14–17 квітня.

За новою схемою в Україні тесту­ватимуть усіх пацієнтів із подібними симптомами на коронавірус і запаленнями легень.

Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє забороняти виїзд і в'їзд у населені пункти під час карантину. При поширенні коронавірусу навколо міст і сіл виставлятимуть блокпости з військовими. Матимуть право залучати приватний транспорт або техніку підприємств.

Із 16 квітня на в'їздах до Києва в пасажирів і водіїв мірятимуть температуру. Спинятимуть автомобілі, в яких буде більш як три людини, говорить міський голова Віталій Кличко.

Чотири поліцейських пости встановили у столиці навколо Києво-Печерської лаври. Вірус підхопили майже 100 монахів Російської православної церкви в Україні, семінаристів і працівників монастиря. Двоє померли. Серед хворих — намісник митрополит Павло Лебідь, 58 років. Територію, храми та келії дезінфікують працівники міського лабораторного центру.

Великдень відсвяткували римо-католики 12 квітня. До храмів в Україні прийшли майже 126 тис. людей. Торік були 3 млн.

19 квітня Великдень відзначатимуть православні та греко-католики. Служби йтимуть в інтернеті та по телебаченню. О 23:00 18 квітня на 1+1 і UA: Перший почнуть транслювати літургію із Михайлівського Золотоверхого Собору Києва.

— Богослужіння очолить митрополит Епіфаній. Триватиме до третьої ночі, — говорить священник ПЦУ отець Михайло, 32 роки. — Вірян закликаємо молитися вдома. У церквах будуть тільки священники, півча й оператори. Паски освячуватимемо на заводах, які їх виробляють і в магазинах. До кожної випічки буде прикріплена довідка, що вона освячена православним священником.

— Домашню паску можна освятити, прослухавши онлайнмолитву під час трансляції або прочитати її самому, — каже настоятель Свято-Миколаївського храму Полтави Православної церкви України, протоієрей Олександр Дедюхін. — Є спеціальні молитви пасхального дня на освячення пасок. Їх можна знайти в інтернеті. Але достатньо й прочитати "Отче наш". Якщо маєте вдома, окропити паску святою водою.

— Великодні служби цьогоріч пройдуть без вірян. Це заради безпеки людей. Не повинні контактувати між собою та поширювати хворобу, — каже глава Української греко-католицької церкви 49-річний Святослав ШЕВЧУК.

В УКГЦ заборонили пускати парафіян у храми та проводити служби на вулицях. Паски святитимуть у пекарнях і в посилках на складах Укрпошти. 11 квітня отець Любомир Яворський зі священником ПЦУ Іваном Сидором на складі компанії в Києві освятили першу партію із 10 тис. пасок. Їх безкоштовно доставили українцям, за попереднім замовленням. Люди оплатили лише вартість випічки.

Святкову літургію покажуть 19 квітня із 07:30 до 11:00 на ICTV та UA: Перший.

Російська православна церква в Україні не заборонила служби з вірянами. Проходитимуть на вулицях. Літургію показуватимуть на каналах ТРК "Україна" й "Інтер" із 23:00 18 квітня.

— Службу зможуть подивитися люди, які по хворобі чи з інших причин вирішать залишитися вдома, — говорить глава РПЦ в Україні, митрополит Онуфрій, 75 років. — Люди, які прийдуть, будуть на вулиці. Дотримаємося всіх санітарних норм.

На Великдень біля храмів чергуватимуть патрульні.

— Майже весь особовий склад Нац­поліції буде на роботі, — каже радник міністра внутрішніх справ 50-річний Юрій Тандіт. — Людям, які йтимуть до церков, правоохоронці говоритимуть про порушення карантину. Священникам пропонуватимемо освятити паски в пекарнях і магазинах. Усі охочі зможуть купити таку випічку. У селах люди виставлятимуть святкові кошики за ворота. Батюшка пройде вулицями й освятить їх.

6 128 021 гривню зібрали на сайті helpdoctors.com.ua для українських медпрацівників, хворих на коронавірус, станом на 15 квітня. Кошти внесли 7,2 тис. людей. 127 медикам виплатили по 6 тис. грн. Портал має два розділи: "хочу допомогти" та "потрібна допомога". Його створили вітчизняні бізнесмени. Є понад 530 інфікованих медпрацівників.

175 громадян України лікують від коронавірусу в іноземних лікарнях. 25 одужали, померли — п'ятеро. Найбільше хворих в Італії та Греції: 121 та 22.

Зараз ви читаєте новину «Великодні служби покажуть по телевізору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути