Ексклюзиви
середа, 07 квітня 2010 08:26

Валерій Москаленко знайшов 91-річне бальне плаття

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Бальна сукня, яка 91 рік пролежала під східцями будинку уманчанина Валерія Москаленка. Її виставлено у краєзнавчому музеї міста Умані на Черкащині
Бальна сукня, яка 91 рік пролежала під східцями будинку уманчанина Валерія Москаленка. Її виставлено у краєзнавчому музеї міста Умані на Черкащині

Банки з варенням, вино у трилітрових бутлях, дитячі іграшки, шовкову бальну сукню та інші речі початку ХХ ст. — усе це можна побачити на експозиції "Таємниця старого будинку". Виставка з 5 квітня працює в Уманському міському краєзнавчому музеї на Черкащині.

Усі ці предмети минулого літа знайшов у своєму будинку житель Умані Валерій Москаленко. Недавно віддав їх музеєві. Позавчора відкрили виставку предметів, знайдених Валерієм.

— Східці провалилися, і Москаленко побачив запаковані речі, — розповідає "ГПУ" 46-річний Владислав Давидюк з Уманського краєзнавчого музею. — Неушкодженими речі зберігалися у сховку 91 рік. Вони ввійшли в експозицію, яку ми назвали "Таємниця старого будинку". У ній можна побачити багато речей, які в наш час не використовуються. Це "чарівний ліхтар" — апарат для проектування рухомих зображень. Фотоапарат зі скельцями замість плівок. Є дитячі іграшки, зокрема іграшкова плита, на якій можна було готувати їжу. Набори фарб та олівців.

Серед знайденого є ліки відомої в Умані на той час аптеки Казимира Калиновського. Сукня початку ХХ ст. є найважливішою знахідкою для музею. Вона має прикраси та шлейф.

— Вино від часу загусло, а варення — ще грає, — продовжує Владислав Давидюк. — Речі належали заможному чеху Іванові Суку та його родині. Вони мешкали на вулиці Дворянській. Тепер вона називається Ленінської Іскри. 1909 року чоловік прийняв російське підданство. Орендував землю, вирощував зерно на продаж. Зберігся документ, в  якому зазначено, що Іван Сук бере в оренду землю в селі Косенівка в поміщиці Марії Писаревої. За оренду зобов"язався платити до березня 1913 року по 10 тисяч 600 карбованців щороку, а потім — по 12 тисяч 477 карбованців. Із приватного листа відомо, що в жовтні 1918 року він продав 10 вагонів зерна ціною 87 копійок за пуд (пуд — 16 кг, "ГПУ").

У схованці були також листи. Із них зрозуміло, що господарі виїхали з міста 10 грудня 1918 року, із відступаючими німецькими військами. Мали надію повернутися. Усі речі ретельно склали і заховали під дерев"яними сходами, що вели від центрального входу будинку до кімнат. Однак повернутися родині не довелося.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Москаленко знайшов 91-річне бальне плаття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути