середа, 16 жовтня 2019 07:45

В Україні почався опалювальний сезон

15 жовтня в Україні розпочався опалювальний сезон. У лікарні, школи, дитячі садки тепло подали на п'ять днів раніше. У регіонах місцева влада самостійно вирішує, коли вмикати опалення. Це залежить від погодних умов, технічної готовності підприємств теплоенергетики та погашення боргів за газ. Традиційно опалювальний сезон розпочинається, коли середньодобова температура повітря протягом трьох днів тримається нижче +8°C.

— Природний газ для виробництва тепла вчасно отримають теплопостачальники, які не мають боргів. Для більшості підприємств мінімальний рівень розрахунків становить 90 відсотків. Для державних ТЕЦ — 60, — каже 39-річний Олексій Хабатюк, заступник керівника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

Які регіони ризикують вчасно не отримати тепло?

— Там, де виробники тепла не дотримуються вимог постанови Кабінету міністрів про розрахунки за природний газ у межах спецзобов'язань. На 10 жовтня мали 74 боржники із 1316 підприємств. Є проблеми в Чернігівській області. Зокрема в Ніжині та самому обласному центрі. Загальна заборгованість становить майже 400 мільйонів гривень. Рівень розрахунків — 86 відсотків. Ще треба погасити 107 мільйонів гривень боргу. Питання до Шепетівки в Хмельницькій області. Рівень розрахунків місцевої ТЕЦ 67 відсотків. Загальний борг — близько 80 мільйонів гривень. Для невеликого підприємства — це значні кошти. Водночас найпроблемнішими завжди були державні ТЕЦ. Щоб урегулювати ситуацію, уряд прийняв постанову і зменшив для них вимоги рівня розрахунків з 90 до 60 відсотків. Це не врятувало ДП "Криворізька теплоцентраль". Рівень розрахунків залишається 56 відсотків. Загальний борг — 1,7 мільярда гривень.

Порівняно з минулим роком побільшало боржників серед тепловиків?

— Заборгованість зросла суттєво. Щонайменше на 10 мільярдів гривень. Відповідно збільшилася кількість підприємств-боржників. Це пов'язано зі змінами в постанові Кабінету міністрів про рівень розрахунків.

Торік були проблеми з опаленням у Смілі на Черкащині. Люди взимку лишилися без тепла. Яка ситуація зараз?

— Торік у Смілі комерційна компанія експлуатувала місцеве теплокомуненерго. Фактично безконтрольно накопичувала борги і виводила гроші. За рік питання не вирішили. Проблеми залишаються, бо місто не виконує договір про реструктуризацію старого боргу. А це одна із вимог подачі газу. На 7 жовтня борг становить майже 2,5 мільйона гривень.

У серпні Нафтогаз пропонував населенню купувати газ на зиму наперед за літніми цінами. Які результати акції?

— Це була тимчасова акція для домогосподарств, вона закінчилася 25 вересня. Люди купували блакитне паливо за фіксованою ціною — 4874,42 гривні за тисячу кубометрів. Щоправда, це відпускна ціна Нафтогазу без податків. У такий спосіб газ придбали 55 тисяч родин. Це понад 67 мільйонів "кубів" палива. Приблизно на такі цифри ми й орієнтувалися. З 1 листопада купити газ за фіксованою ціною 6145,31 гривні за тисячу кубометрів із податком на додану вартість, але без вартості розподілу, можуть об'єднання співвласників багатоквартирних будинків із власними котельними. Для них ціна трохи вища, бо вартість газу на європейських ринках зросла. Акція для ОСББ триватиме до 31 березня 2020 року.

Потрібні індивідуальні квартирні лічильники

— В українських містах зношена комунальна інфраструктура. Взимку існує ризик виникнення надзвичайних ситуацій. Самостійно вирішити проблему місцева влада не може. Сьогодні чи не єдиним містом, яке другий рік поспіль виділяє кошти на оновлення інфраструктури, є Київ. Щоправда, для відчутного результату треба щонайменше ще п'ять-сім років. Необхідна державна програма оновлення інфраструктури. Уряд має знайти на це фінансування, — говорить Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

— Централізована система теплопостачання у великих містах є найбільш еконо­мічно вигідною та енергоефективною. Проблема в тому, що українці не можуть контролювати власне споживання енергоносіїв. Усе, що їм треба — це індивіду­альний квартирний лічильник і температурний регулятор на батарею. Поки що люди платять за себе і сусідів. Тому борги за комуналку в населення зростають.

Крім того, споживачі самі створюють проблеми. Наприклад, незаконно роблять теплу водяну підлогу. Цим розбалансовують систему опалення в будинку. Багато людей змушені шукати гроші, щоб утеплити квартиру. Хоча клаптикові утеплення будинків малоефективні. Потрібні масштабні державні програми. Проблема в тому, що гроші зараз в основному виділяють для ОСББ. Останні переважно створюють у нових будинках. На застарілі забудови, "хрущовки" умови програм не розповсюджуються.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почався опалювальний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути