четвер, 30 січня 2020 00:55

В Україні нарахували понад 37 мільйонів людей

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Соціолог Ірина Бекешкіна: ”Організація Об’єднаних Націй рекомендує проводити перепис раз на 10 років”
Соціолог Ірина Бекешкіна: ”Організація Об’єднаних Націй рекомендує проводити перепис раз на 10 років”

37 мільйонів 279 тисяч людей живуть в Україні, не враховуючи анексованого Криму й окупованих районів Донбасу. Такі дані електронного перепису. Тривав три місяці. Рахували за даними мобільних операторів, Пенсійного фонду, загсів.

Чоловіків — 17,28 млн, жінок — близько 20 млн.

Найбільше людей від 25 до 54 років — 16,458 млн, 55–64-річних — 5,243 млн. Старших 65 років — 6,248 млн. Дітей до 14 років — 5,756 млн. Ще 3,584 млн — молодь 14–24 років.

Ініціював такий перепис міністр Кабінету міністрів 34-річний Дмитро Дубілет. Відмовилися від звичного підрахунку, коли обходять усі оселі в країні. Електронний метод зекономив бюджету 3–4 млрд грн.

— Важко сказати, наскільки цифри реальні. Є сумніви щодо таких методів, — каже директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, 67 років. — Брали дані Пенсійного фонду, начебто не враховуючи жителів Криму та окупованого Донбасу. Але ж пенсіонери з непідконтрольних частин Донеччини й Луганщини отримують українську пенсію. Значить, їх могли взяти до уваги. Виходить, за цифрами маємо більше пенсіонерів, ніж насправді живуть в Україні.

Скільки разів урахували людей, які мають кілька мобільних? У нас немає реєстрації користувачів. Тільки дані тих, хто платить за зв'язок. Але є діти, які роблять це за батьків, і навпаки. Деякі роботодавці оплачують мобільні працівникам. Тому це приблизні цифри.

У чому перевага звичайного перепису?

— Точнішого за методику перепису 2001 року (тоді в Україні нарахували 48 млн 457 тис. людей. — ГПУ) немає. Це особисте соціологічне опитування за місцем проживання. Але багато людей не відчиняють двері. Тому необхідна інформаційна кампанія, аби українці зрозуміли, що це — потрібно.

Є можливість опитування в інтернеті, за умови попередньої електронної реєстрації.

Традиційний підрахунок, окрім кількісного показника, має змістовний. Дає відповіді на запитання — живе людина у власному будинку чи орендованому, працює чи ні, скільки дітей у родині. Зараз же маємо тільки кількісний. Він не істотно впливає на державну політику.

Організація Об'єднаних Націй рекомендує проводити перепис раз на 10 років. За часів Януковича нічого не робили. Попередня влада запланувала на цей рік. Тому нинішня мала щось організувати. Але це не перепис, а спроба підрахунку.

Дмитро Дубілет каже, держава зекономила кілька міль­ярдів гривень.

— За такою логікою можна багато де заощадити. Наприклад, на культурі, закривши бібліотеки.

Нам не говорять, куди підуть ці кошти. А так їх отримали б люди, які роблять перепис. Сплатили податки й комунальні послуги. Гроші повернулися б в економіку.

У нас справді могло так скоротися населення з 2001 року?

— Людей стає менше. Багато виїжджають, народжуваність нижча за смертність. Це загальноєвропейська тенденція. Але українців поменшало не на 11 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні нарахували понад 37 мільйонів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути