Ексклюзиви
пʼятниця, 24 листопада 2017 07:35

В окупованому Луганську триває збройний переворот

Автор: REUTERS
  Місцеві мешканці проходять повз озброєних чоловіків у балаклавах і без знаків розпізнавання на вулицях окупованого Луганська 22 листопада
Місцеві мешканці проходять повз озброєних чоловіків у балаклавах і без знаків розпізнавання на вулицях окупованого Луганська 22 листопада

21 листопада центр Луганська перекрили невідомі зі зброєю, у формі без розпізнавальних знаків. Увечері до міста ввійшла колона військової техніки – КамАЗи, бронетранспортери, бойові машини. У соцмережах бойовиків написали, що приїхала "республіканська гвардія ДНР". Колона рухалася з боку Донецька, підтвердили в ОБСЄ.

У Луганську триває протистояння між угрупованнями ватажка ЛНР 53-річного Ігоря Плотницького та бойовика 44-річного Ігоря Корнета.

Плотницький звільнив Корнета з посади "міністра внутрішніх справ", звинувативши, що той 2014-го "віджав" будинок у пенсіонерки й оселився там.

— Ось господиня, ось прокуратура, МДБ ("міністерство держбезпеки". — ГПУ). Усі вирішили, що настав час дотримуватися законності. Тому звільняйте будинок, — звернувся ватажок ЛНР до Корнета на камеру.

Місцевий "суд" відсторонив Корнета. Той — забарикадувався у будівлі. Відмовився йти у відставку і звинуватив оточення Плотницького у співпраці з українськими спецслужбами. Люди Корнета вимкнули в Луганську телебачення та радіо.

"Озброєні люди штурмом взяли "генпрокуратуру ЛНР". "Генпрокурора" арештували. Це людина Плотницького. Доля самого Плотницького поки що невідома. Вранці з'явилося відео, на якому він нібито проводить наради з "міністрами". За іншими даними — втік до Росії", — написав у соцмережі журналіст Денис Казанський.

— У ЛНР змінюється куратор. Це боротьба між вежами Кремля, між ФСБ і міноборони, — каже військовий експерт 52-річний Олег Жданов. — Перші курирували Луганськ, другі — Донецьк. Військові переконали Путіна, що все треба зосередити в одних руках. Якщо в Луганську не йдуть перестрілки, значить, усе вирішують у Кремлі і на Луб'янці (так називають ФСБ, її офіс розташований на вулиці Велика Луб'янка. — ГПУ). Борються за бюджетні кошти, які Росія виділяє на утримання ЛНР.

Кого підтримує Кремль?

— Військових. Путін, хоча сам колишній ФСБшник, не любить цю структуру. Після 2014 року двічі робив зачистки в лавах служби. Одним указом звільнили 25 генералів, другим — півтора десятка. Свого часу створив Слідчий комітет, щоб відібрати у ФСБ повноваження на розшукову діяльність. Для нього міністр оборони Сергій Шойгу — права рука.

Яка ймовірність, що в Луганську замінять ватажка?

— Якщо домовляться про повну заміну керівництва в Луганську, Плотницького можуть відізвати в Москву. Стане як Гіркін, який добре почувається в Росії. У Луганську призначать когось іншого.

Інший варіант — Плотницького і Корнета знищать, щойно вони стануть загрозою для кураторів. Як Ґіві чи Моторола (російські бойовики 36-річний Михайло Толстих і 33-річний Арсен Павлов, убиті на окупованій території Донеччини. — ГПУ). Це стиль роботи ще радянської розвідки і російських спецслужб.

Які можливі сценарії розвитку подій?

— Збройного протистояння не буде. ЛНР віддадуть міністерству оборони. Разом із бюджетом. Можливо, Плотницького залишать керівником. Повернеться з Москви і займе ту саму посаду, але без повноважень. Сидітиме в кріслі як подвійна маріонетка, бо його підпис стоїть на Мінських домовленостях. Корнет може отримати повноваження і гроші.

Що це означає для України?

— Це — внутрішній конфлікт. Та ми могли б використати це, якби мали стратегію повернення Донбасу. Але в нас — мирний план.

Стратегічно таке протистояння для України — великий плюс. Укотре Путін образив ФСБ. Генерали не отримають конвертів із відкатами від Плотницького на Новий рік. Такі речі не пробачають. Якщо трон у Кремлі розхитається, ФСБ допоможе вибити його з-під Путіна.

Чи варто Захарченку теж готуватися до перевороту?

— Ні. Він — відданий, як собака. Свою вірність Генштабу підтвердив у липні. Ті перевіряли його на розкрадання палива і боєприпасів. Досі живий і на посту. Отже, відкати йдуть куди треба і краде в межах дозволеного.

Плотницький має давній конфлікт із Захарченком

— Це — війна між спецслужбами Росії, ФСБ і головного розвідуправління генштабу, — каже військовий експерт Дмитро Снєгирьов, 46 років. — За фінансові потоки — видобуток вугілля, наркотрафік, торгівлю зброєю і контрабанду спирту.

У Корнета є підтримка бойовиків ДНР. Контролював постачання вугілля туди. Ще до окупації донецькі хотіли взяти під контроль видобуток на Луганщині. Тепер — і інші джерела фінансування. Зокрема, Луганський лікеро-горілчаний завод. Довкола нього розгорнулися війни ще 2016-го. Плотницький має давній конфлікт із ватажком ДНР Олександром Захарченком.

Показовим є те, що Путін розмовляє із Плотницьким. Уперше за роки війни віддає наказ про обмін полоненими з Україною, а за кілька днів відбувається переворот. Це означає, що Кремль не контролює окуповані території повною мірою. Відповідно, з рук Путіна вислизає і контроль над Росією.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Луганську триває збройний переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути