Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2018 07:55

У Криму окупанти влаштували екологічну катастрофу
2

Діти чекають на евакуацію з міста Армянська 5 вересня. Школярів із учителями відвезли до санаторіїв на Південному березі Криму. Дошкільнята поїхали з батьками
Фото: facebook.com / вІктор барвІнок
Резервуар для зберігання кислот заводу ”Кримський титан” в окупованому Армянську. Вперше за 47 років його не заповнили водою, щоб загасити хімічні реакції

На півночі окупованого Росією Криму через викиди в атмосферу сірчистої кислоти із заводу "Кримський титан" евакуюють населення. Виїхали понад 6 тис. людей.

Екологічна катастрофа сталася в ніч на 24 серпня. Жителі міста Армянськ помітили, що всі металеві предмети вкрилися липкою іржею. У повітрі відчувався хімічний сморід.

— Печет дыхательные пути, жжет слизистую, — каже місцевий 40-річний Дмитро Вєдєнєєв. — Люди вже не знають, куди звертатися. На машині такий наліт — наче окислення. Побутова техніка в будинку в такому ж стані. Все, що має нікелеві елементи, змінює колір. А звичайний метал покривається жирним нальотом іржі.

Містяни почали вдягати ватно-марлеві пов'язки.

— Лікарні переповнені — всім досі ставлять діагноз. По барабану, що ми тут дохнемо, — говорить жителька Армянська Катерина Слоп. — Смішно, що так довго немає однозначної відповіді в місті, де повно хіміків. Причина такої затримки може бути одна: це органіка. І вона дає наслідки для здоров'я не одразу. Тому це в нас можуть бути ще квіточки. А ягідки — потім.

З Армянська та найближчих сіл Філатівки і П'ятихаток вивезли 4,2 тисячі дітей у санаторії на півдні півострова. На два тижні оголосили канікули.

Підстав для введення режиму надзвичайної ситуації немає, заявив так званий глава Криму Сергій Аксьонов.

Причиною катастрофи називають кислоприйомник заводу "Кримський титан". Це штучна водойма на березі затоки Сиваш, куди зливають хімічні відходи з 1971 року.

Відстійник кислот розташований за 4 км від Армянська. Має постійно бути заповнений прісною водою, щоб хімічні сполуки не випаровувалися. Зараз він пересох. Вітер підняв діоксид сірки та розніс околицями.

— Ця сполука у високих концентраціях викликає сильне подразнення слизових оболонок очей і дихальних шляхів, — пояснює дерматолог Михайло Махматов, 44 роки. — Може виникати кон'юнктивіт, опік рогівки, бронхоспазм, набряк легенів, токсичний пневмоніт і гостра обструкція дихальних шляхів.

"Кримський титан" — одне з найбільших промислових підприємств на півострові. Випускає концентрат титану з сірчаною кислотою. Їх використовують для зміцнення металів. Завод належить українському олігарху Дмитрові Фірташу. Із 2015-го зареєстрований у Києві.

4 вересня підприємство зупинило роботу на два тижні.

20 дітей із підозрою на хімічне отруєння доправили до Херсонської обласної лікарні ввечері 5 вересня. Усі з села Преображенка Каланчацького району на Херсонщині.

— Мають однакові симптоми — слизотеча й ларингіт. Діти могли отруїлися від викидів із заводу "Кримський титан", — каже 50-річний Віктор Короленко з департаменту охорони здоров'я Херсонської облдержадміністрації. — Оглянули 320 людей, із них 270 дітей. Хворих дорослих — троє. У двох дитсадках узагалі не виявили хворих. Швидше за все тому, що ті діти перебувають у приміщенні, їх на вулицю не випускають.

Хімічними випарами отруїлися українські прикордонники. Стояли на посту на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

— Військові, які несуть службу в безпосередній близькості від заводу, скаржаться на запаморочення, нудоту й головний біль, — розповідає 41-річний Олег Слободян із прикордонної служби. — Вітер дує вглиб окупованого півострова. Тому для громадян України в Херсонській області поки що немає серйозних загроз. Бійцям видали респіратори, від нарядів звільнили жінок.

Причиною викидів на комбінаті Кримський титан українська розвідка називає дії російської армії.

– 13–19 серпня підрозділи збройних сил Росії в ході навчань проводили стрільби в районах відстійників хімічних відходів титанового та содового заводів, — говорить 45-річний Олександр Мотузяник, полковник ЗСУ. — Влучаннями снарядів ці об'єкти пошкодили. Російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної ­проблеми.

У горах пересохли річки

У Добрівській долині Сімферопольського району окупованого Криму пересохли річки Ангара та Егерлик-Су. Вони живили найдовшу річку півострова — Салгир.

— Те, що відбувається в горах, стосується всього Криму, — каже керівник організації "Екологія і світ" Віктор Тарасенко. — Саме тут беруть початок річки, що течуть по степовій частині півострова. Іншої води в Криму немає.

Зникнути може ще одна гірська річка Курлюк-Су. Вона частково живить села Перевальне та військову частину. Жителі отримують воду погодинно, скаржаться на її якість.

Зараз ви читаєте новину «У Криму окупанти влаштували екологічну катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути