вівторок, 23 липня 2013 06:00

"Урожай зерна навмисне перебільшують, щоб обвалити ціни"

Припинити розмови про рекордний урожай зернових закликає чиновників та своїх колег, експертів 55-річний Іван Томич, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. За цифрами 54 млн т проти торішніх 46, які називало Міністерство аграрної політики та продовольства, нічого не стоїть.

— Ніякого рекордного врожаю не буде. Обсяги будуть трохи кращі, ніж торік. Але в розрізі регіонів, культур і якості — хвалитися нічим. Зокрема, у південних регіонах — Криму, Херсонській, частині Запорізької, Миколаївській, Одеській областях — очікується рекордно слабкий урожай. Там усе згоріло, господарства збирають

по 7-8 центнерів озимих з гектару, тоді як норма — вдвічі більше. Крим зібрав на 200 тисяч тонн менше, ніж посушливого минулого року. На Західній Україні доброму врожаю шкодили то град, то шквали, то затяжні дощі. Коли вони його зберуть повністю, буде видно, що втрати досить великі. Більшість західних областей не забезпечить зерном навіть свій регіон. Найбільший урожай буде в Центрі. Саме на цей регіон вся надія. Що стосується культур, то навіть там немає акценту на продовольчу пшеницю. Більша її частина, на відміну від минулого року, у фуражі. Також по всій Україні очікується критичний урожай ячменю. Це може викликати його дефіцит.

Завищення врожаїв — цілеспрямована пропаганда з боку держави, щоб обвалити ціни на зернові на внутрішньому ринку. Обвал дійсно відбувся й досі не вщухає. Це шкодить виробникам зерна, які мусять віддавати врожай по 1300 гривень за тонну, тоді як її собівартість 1650.

Щоб вирівняти ціни, треба три заходи. По-перше, встановити відповідно до законодавства мінімальні ціни на пшеницю. Рада Асоціації фермерів і приватних землевласників ухвалила рішення, що така ціна має бути не нижча за минулорічну — 1850 гривень за пшеницю третього класу. По-друге, зернотрейдерам треба повернути податок на додану вартість за експорт зерна. Це 15 відсотків ціни. По-третє, слід зменшити корупцію в маркетинговому ланцюгу доставки зерна з поля до порту. Такі кроки дадуть можливість швидко вийти із тієї плачевної ситуації, в якій опинилися, в першу чергу, селяни.

Зараз ви читаєте новину «"Урожай зерна навмисне перебільшують, щоб обвалити ціни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути