Ексклюзиви
пʼятниця, 18 травня 2012 00:45

Юлії Тимошенко пускають зайчиків

Юлії Тимошенко пускають зайчиків
Фото president.lt

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко лікують у Центральній лікарні "Укрзалізниці" в Харкові. Заклад розташований у престижному районі Павлове поле, за 20 км від центру міста, в лісі. Добратися сюди можна за 25-30 хв маршруткою №302 від станції метро Холодна гора.

Вхід перекритий кованими воротами. Крізь ґрати стрибає сіра пухнаста кицька з ошийником. При вході стоять троє охоронців. Заасфальтованою доріжкою біля лікарні бігає руда білка. Один з охоронців стукає горішком об бордюр. Білка хоче, але боїться підбігти ближче. Охоронець кидає їй горішок у траву.

Тимошенко лежить у центральному корпусі на дев'ятому поверсі, в кардіологічному відділенні. Двоє вікон її палати заґратовані.

Унизу стоїть чоловік у жовтій футболці й пускає у вікна екс-прем'єрки сонячні зайчики. Щоб охорона не помітила, переходить з одного місця на інше. Через це зайчик стрибає по всіх вікнах. З кількох визирають пацієнти.

— Смотри, зайчиков Юле пускает, — охоронець штовхає ліктем свого колегу. Той хоче підійти й забрати люстерко. Товариш зупиняє його. — Не пугай его, он же не шифр передает.

— Вчера Юля выглянула из окна и помахала нам ручкой, — каже струнка чорнява мітингувальниця Вікторія. Вказує на камери спостереження, встановлені навколо вікон у палаті Тимошенко. — Бачите, із кондиціонера одна стирчить. З нижнього поверху на витяжці довгій ще одна піднімається. Попробуй в таких умовах полікуйся. Я сюди кілька разів на тиждень приходжу, деколи дочку із собою беру. Чоловік не проти, він теж — за Юлю. А є в нас такі, де чоловік за Януковича, а жінка сюди до Юлі бігає.

Припікає сонце. Зо два десятки людей, які стоять із символікою партії "Батьківщина" і портретами Тимошенко, ховаються в тінь. Тиснуться до стіни центрального корпусу.

— Позавчора президент Литви приїжджала, — прикривається від сонця блайзером Людмила Ростовська. — Вона була як посланник всього Євросоюзу. Передала Януковичу останнє китайське попередження, щоб вів себе по-чєловєческі.

— Американський посол як приїхав, то машину в двох метрах від нашого мітингу поставив. Поздоровався з нами. А наші охоронці гнали нас від нього, наче ми чумні якісь, — розповідає 60-річна Зінаїда Середина, невисока жінка у накидці з портретом екс-прем'єрки.

Виходять медсестри та лікарі. Мітингувальники кидаються до них, питають про здоров'я Тимошенко. Працівники клініки вдають, що не чують запитань.

— Тут тільки справжні прихильники Юлі, — говорить одна з жінок. — Партійні приходять по дзвінку, постоять годинку і тікають. Із нас сміються, що просто так стоїмо. Кажуть, аби вам хоч платили за це. Надя, наприклад, із Росії приїхала і стоїть за Юлю ще з Печерського суду в Києві. І з міліцією билася, коли палатки хотіли знести. Дехто її шпіонкою щитає. А вона відкрито каже: я приїду в Росію і все розкажу, що у вас тут твориться. Шпіони так не роблять, вони тихо винюхують.

Лікарняними алеями гуляє літня пара. Чоловік веде жінку під руку.

— Сидит она здесь, как миленькая, — махає на центральний корпус чоловік. — Ні, на прогулянках ми Юлю не бачимо, вона не гуляє. Вона ж тут як зечка. Хай ще порадується, що лікують. Других так і лишають умирати в камерах. Я колись за неї голосував і дуже жалів, коли посадили. Перестав її поважати, коли сказала, що не довіряє українським лікарям. Ти ж прем'єром була. Чого ж ти не підняла медицину на такий рівень, щоб лікарям можна було довіряти? З Німеччини виписали їй спеціаліста. А ви, прості смертні, у наших лікуйтеся.

З лікарні виходить заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов.

— Какое вы имели право разглашать конфиденциальную информацию о режиме дня моей мамы, — підбігає до нього 32-річна Євгенія, дочка Юлії Тимошенко. Вона у світлому костюмі й туфлях на високих підборах. Волосся зачесане набік, у руках сумка в тон взуття. — Це порушення восьмої статті Європейської конвенції з прав людини, ми подаємо скаргу в Європейський суд.

Високий охоронець у світлому костюмі тримає над нею парасольку. Євгенія широкими кроками прямує до лікарні, поділ її сукні закочується.

Звідти виходить німець Лутц Хармс. Він лікує Юлію Тимошенко.

— У лікуванні намітився прогрес, — каже Хармс. — Але складно встановити довірливі стосунки з пацієнткою, коли в палаті постійно присутні сторонні люди. Юлія Тимошенко знервована. Я сам почуваюся не вільним. У більшості країн таке було би неможливо. Подальше лікування буде проводити моя колега-жінка. Жоден лікар клініки "Шаріте" не може бути відсутній більш ніж два тижні. На мене в Німеччині чекають пацієнти.

Близько 16.00 прихильники Тимошенко ховають прапорці, плакати. За ворітьми, на гірці між лікарнею швидкої допомоги і клінікою залізничників, кричать:

— Юлі — волю! Юлі — волю!

Одне, а потім друге пластикове вікно в палаті Тимошенко відчиняється для провітрювання.

Зараз ви читаєте новину «Юлії Тимошенко пускають зайчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути