Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2022 00:55

Українська армія іде в контрнаступ

14 діб в Україні триває повномасштабна війна з ­Росією­­ — перші бомби впали на світанку 24 лютого. Українські воїни, тероборона, волонтери і люди тримають оборону.

За 2 тижні українці ­знищили 317 російських танків, ­1070 бронетранспортерів, 120 артилерійських систем, 56 реактивних систем залпового вогню, 28 засобів протиповітряної оборони, 49 літаків, 81 гелікоптер, 482 автомобілі, 60 цистерн з паливом та три кораблі. Крім того, утилізували понад 12 тис. російських солдатів, кількасот взяли в полон.

— Зараз ідуть запеклі бої, щоб звільнити українські міста від окупантів, — кажуть в Генштабі Збройних сил України. — Російські частини та підрозділи деморалізовані, солдати й офіцери щодня масово здаються або тікають, залишають техніку.

2 березня російським військам завдали найбільше шкоди.

Автор: GETTYIMAGES
  Воїни Збройних cил України 8 березня вітають побратимів, які приїхали підсилити їхні позиції на лінію фронту з російськими окупантами біля Броварів Київської області. Президент Росії Володимир Путін вимагає від своїх військових оточити столицю України
Воїни Збройних cил України 8 березня вітають побратимів, які приїхали підсилити їхні позиції на лінію фронту з російськими окупантами біля Броварів Київської області. Президент Росії Володимир Путін вимагає від своїх військових оточити столицю України

Опівночі у Миколаївській області українські воїни знищили понад 800 одиниць російської техніки. Жителі міста Баштанка, що на Миколаївщині, полонили двох російських військових та забрали їхні бронетранспортери.

У місті Васильків Київської області диверсанти заблокували в підвалі школи 300 цивільних. Там були жінки, діти та літні люди. Намагалися пробитися до них. Нападників знешкодили бійці тер­­оборони.

Російські війська зайшли до Балаклійської громади на Харківщині. Міська влада заявила, що лишаються в місті, але не йтимуть на умови окупантів.

Російські літаки атакують школи та будинки

У селі Дитятки під Чорнобилем ЗСУ знищили командний пункт росіян. Начальник штабу 36-ї армії Східного військового округу генерал-майор Сергій Нірков утік до Білорусі.

— Українські військові поки не контролюють Чорнобильську атомну електростанцію. Про стан її об'єктів, сховищ ядерних відходів нічого невідомо, — каже радник голови Офісу президента 50-річний Михайло Подоляк.

У Мелітополі Запорізької області кілька тисяч людей вийшли на мітинг на підтримку України. Підіймали державні прапори, співали гімн. Росіяни відкрили вогонь. Є поранені, точна їх кількість невідома.

Біля міста Коростень Житомирської області з повітря атакували блокпост. Загинув один військовий і цивільна жінка. Ще п'ятеро осіб травмувалися.

У Харкові ворог влучив крилатою ракетою в будівлю міськради та обстріляв Національний університет повітряних сил ім. Івана Кожедуба.

Рятувальники евакуювали 400 жителів міста Волноваха Донецької області. Чотири доби люди ховалися від постійних обстрілів. "Зелений коридор" для повноцінного виїзду населення окупанти не дають.

Випустили вісім ракет з акваторії Чорного моря

Під Крутами на Чернігівщині українські військові вступили в бій з армійцями РФ. Росіяни програли. За словами місцевих жителів, ЗСУ знищили приблизно 200 солдатів та офіцерів. Їхні тіла на двох КамАЗах відвезли в бік Сумської області.

Разом з тим 14-та окрема мотопіхотна бригада ім. князя Романа Великого й 95-та окрема десантно-штурмова бригада звільнили селище Макарів Київської області та закріпилися там. Російські війська осіли в селищі з 27 лютого.

Близько 22:00 російська авіація вдарила по Києву. Цілили крилатою ракетою в будівлю Міноборони, але ППО ЗСУ вдалося її збити. Уламки ракети впали поблизу Південного залізничного вокзалу, де в той час проходила евакуація. Люди серйозно не постраждали, але розірвало велику теплотрасу. Частина столиці тимчасово лишилася без тепла.

Близько 2:00 3 березня російські військові атакували місто Ізюм на Харківщині. Удар прийшовся на багатоповерхівку та приватний будинок. Загинуло вісім осіб, з них двоє дітей.

Близько 8:20 у Чернігові ворожий снаряд потрапив у нафтобазу на території державного підприємства "Комбінат Айстра". Загорілися резервуари з дизельним паливом ємністю в 5000 куб. м.

На Сумщині прикордонники та військові ЗСУ відтіснили російські війська й вийшли на державний кордон.

Близько 13:00 росіяни повністю зайняли будівлю Херсонської обласної державної адміністрації. Місцева влада лишилася на боці України.

Окупанти націлили "Гради" на російське село Поповка, яке межує з Краснопільським районом Сумської області. Готувалися до провокативного обстрілу свого населення.

— Знаючи варварський характер армії Росії, боїмося, що може бути операція під фальшивим прапором, щоб потім звинуватити Україну в нападі на їхніх громадян, — каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, 40 років.

Близько 17:00 колона російської армії на понад 100 одиницях важкої техніки ввійшла в місто Енергодар, де розташована Запорізька атомна електростанція. Обстріляли населений пункт та захопили АЕС. Наразі там знаходиться майже 500 російських солдатів.

Кадирівці на танку обстріляли авто Укрпошти

Ворожі літаки атакували школи та приватні будинки в Чернігові. Відомо про дев'ятьох загиблих. Російська авіація продовжує бити по місту Охтирка на Сум­щині. Бомби потрапили в ТЕЦ і залізничний вокзал. Є загиблі й травмовані. Не стихають обстріли в Маріуполі. 3 березня в місті зникли електроенергія та опалення, бракує води.

— Це був найбільш тяжкий та жорстокий день за весь тиждень війни. Нас всіх просто хотіли знищити, — каже мер міста 44-річний Вадим Бойченко.

Уночі 4 березня в енергоблок Запорізької АЕС влучив снаряд. Спалахнула будівля учбово-тренувального комплексу. До ранку пожежники погасили вогонь.

Близько 8:00 у селищі Перемога під Броварами бійці бригади ім. Чорних Запорожців знищили чотири російські бойові машини піхоти та два танки.

Тим часом окупанти ракетами практично повністю зруйнували селище Бородянка Київської області. Один цивільний загинув, ще чотири — поранені. Під авіаудар потрапило й село Мархалівці на Київщині. За інформацією поліції, загинули п'ятеро дорослих та дитина.

Під селищем Затока Одеської області ЗСУ збили російський літак. Пілот встиг катапультуватися. Під Одещиною підірвали міст, який з'єднував регіон із Придністров'ям.

Біля Северинівки Київської області терористи вступили у танковий бій зі своїми ж. У результаті знищили дев'ять танків.

Ракетами зруйнували селище Бородянка Київської області

У Харківській області українські воїни перейшли в контрнаступ.

— Лінію ворога відсунули в сумському напрямку, повністю зайнявши позиції державного кордону, — говорить голова Харківської військової адміністрації 38-річний Олег Синєгубов. — Росіяни практично втратили всі свої наступальні ресурси. Броньованою технікою масовано вже не йдуть. Просто прощупують — запускають по чотири танки, а наші їх від­разу нищать.

У Чорному морі українські військові знищили один з найбільших десантних кораблів російських терористів. Судно стояло в морі останні кілька днів.

Автор: gettyimages
  Українські військові 8 березня приїхали на блокпост поблизу села Калинівка, що на Київщині. Їхнє завдання — укріпити передові позиції на східній лінії фронту
Українські військові 8 березня приїхали на блокпост поблизу села Калинівка, що на Київщині. Їхнє завдання — укріпити передові позиції на східній лінії фронту

У Херсоні окупанти запланували псевдомітинг на підтримку створення народної республіки. Привезли добровольців з Криму та гуманітарку, заблокувавши в'їзд для вантажівок з українськими продуктами, ліками й одягом. Місцеві відмовилися від допомоги росіян, влаштували масову акцію протесту.

На Київщині російські війська розстріляли із танкових кулеметів авто із шістьма людьми, які їхали з селища Ворзель. Жінка та 17-річна дівчина загинули. Ще двоє дорослих і двоє дітей — поранені.

Окупанти знову захопили селище Гостомель під Києвом. Узяли в заручники близько 40 місцевих, які ховалися в підвалі житлового комплексу "Покровський". Крім того, росіяни зайняли Тростянець на Сумщині, повністю заблокувавши роботу міста.

Уночі 5 березня ворожі літаки РФ скинули бомби на військове містечко п'ятої Слобожанської бригади на Харківщині. Загинули четверо військовослужбовців. В цей час харківські підрозділи ЗСУ майже повністю знищили 488-й мотострілецький полк ворога і перейшли в наступ.

Об 11:00 розпочалася евакуація цивільних з Маріуполя. За кілька годин виїзд жителів відмінили — окупанти розпочали обстріл міста. Паралельно росіяни підірвали залізничні колії в районі Ірпеня на Київщині та унеможливили евакуацію залізницею.

Розстріляли мікроавтобус із працівниками дитячого будинку, три виховательки загинули

У Запорізькій області військові-кадирівці на танку обстріляли авто Укрпошти та переїхали його. Загинули двоє працівників.

Херсонці вийшли на новий мітинг за Україну. Окупанти робили попереджувальні постріли в повітря. Містяни не реагували, співали гімн, скандували "Геть!", вішали українську державну символіку на російську техніку.

Військові з Чечні захопили психоневрологічний інтернат у Бородянці на Київщині. Без води та світла там знаходилися 670 пацієнтів. До кінця дня ЗСУ вдалося вигнати кадирівців із закладу, однак вони досі контролюють саме селище.

Російська авіація продовжує бомбити Сумщину, Харківщину та Київщину. Руйнують інфраструктуру та приватні будинки. Українські військові боронять міста, масово знищують колони ворожої техніки.

ЗСУ повністю вибили окупантів із Миколаєва. Ті почали наносити удари з повітря.

— По наших позиціях було три залпи з установки "Смерч". Усі три повз, але є троє поранених, — каже голова місцевої військової адміністрації Віталій Кім, 40 років. — У відповідь українська армія зробила один залп. У результаті маємо 300 поранених орків та 70 загиблих.

6 березня близько 06:15 росіяни обстріляли майже всі райони Харкова, зокрема Холодну гору та селище Жуковського. Під удар потрапили військові частини.

У той час в Охтирці ворог зруйнував ТЕЦ, загинули п'ять працівників. Також запустив ракети по житловому сектору міста Овруч на Житомирщині. Зруйновані 15 будівель. Під Києвом, у селі Бузова, танки російських окупантів обстріляли будинки та школу.

Жителі окупованої Нової Каховки на Херсонщині вийшли на мітинг за Україну. Аби розігнати натовп, окупанти відкрили вогонь зі стрілецької зброї. Поранили п'ятьох цивільних, але мітингарі відмовилися розходитися.

О 13:35 окупанти атакували аеропорт та військову частину в селі Гавришівка на Вінниччині. Випустили вісім ракет з акваторії Чорного моря. Загорілися склади паливно-мастильних матеріалів. Загинуло дев'ять осіб. Разом з тим ворог випустив ракету в аеро­порт міста Старокостянтинів на Хмельниччині.

Снаряд влучив у газопровід окупованого Ірпеня. Місто відключили від газопостачання. Окупанти не дають місцевим виїхати, обстрілюючи автівки з мінометів. Вісім осіб загинуло.

Захисники Маріуполя здійснили контратаку й знищили три ворожі танки, чотири БМП, два броньованих позашляховики "Тигри" та 30 окупантів. Разом з тим ЗСУ ліквідували підполковника російської армії Дмитра Сафронова. Він був командиром морської піхоти 61-ї окремої бригади.

На Одещині через авіаудар­­ затонув патрульний катер "Слов'янськ". Його екіпаж виконував бойове завдання з розвідки та охорони портів "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний". Люди, які були на борту, зникли безвісти.

У ніч на 7 березня ЗСУ звільнили місто Чугуїв на Харківщині. Окупантам завдали великих втрат. Ліквідували генерал-майора російської армії Віталія Герасимова.

Разом з тим українці здійснили кілька успішних контратак у напрямку Луганська, убили 40 росіян. Також перейшли в наступ в районі аеропорту під Миколаєвом. Біля Херсону знищили ворожий авіапарк. Згоріли 30 гелікоптерів, які базувалися на аеродромі "Чорнобаївка".

В Ірпені відкрили гуманітарний коридор. Військовим вдалося евакуювати понад 2 тис. осіб.

У Макарові на Київщині снаряд російських окупантів влучив у хлібозавод. 13 осіб не вижили. У Харкові окупанти розстріляли супермаркет "Хазар". Чотири людини загинули, 15 отримали травми. Також загарбники розбили крилатою ракетою "Калібр" казарму 79-ї бригади у Миколаєві. Загинули вісім військових, ще вісім зникли безвісти. 19 осіб — поранені.

Під містом Лебедин Сумської області українці розтрощили колону окупантів. Захопили п'ять російських танків, самохідну артилерійську установку "Мста-С" та реактивну систему залпового вогню "Ураган".

У Мелітополі росіяни захопили телевежу та вежі радіозв'язку. Влада не може контролювати інформацію, яку транслюють на місцевих радіо та телебаченні.

Уночі 8 березня російські літаки бомбардували житлові квартали Сум. Загинула 21 людина. Крім того, завдали удару по Центральній міській лікарні в Ізюмі. Найбільше постраждало приймальне відділення. Окупанти намагаються різними методами захопити місто, тримають його в облозі. Тривають бої.

На Миколаївщині росіяни розстріляли мікроавтобус із працівниками дитячого будинку сімейного типу. Авто загорілося. Три виховательки загинули на місці, ще двоє людей отримали осколкові поранення. Вони змогли дійти до найближчого блокпосту Української армії. Там їм надали медичну допомогу та евакуювали у безпечне місце.

Біля Харкова ЗСУ почали активно завдавати нищівного удару по російським військам.

— Серед окупантів почалися самогубства. Застрелилися кілька строковиків з 15-го полку, — каже радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 43 роки. — Вони зв'язківці. Ймовірно, не витримували такої напруги, тому пішли й бахнулися.

Вдалося відкрити гуманітарні коридори з Ірпеня та Сум. Тисячі людей вивезли автобусами.

Ірпінь відключили від газу

У місті Пологи Запорізької області оголосили про гуманітарну катастрофу. Шосту добу населений пункт без тепла, води, електропостачання, їжі та зв'язку.

— Особливо окупанти почали лютувати після того, як наша тероборона підірвала їхній медичний автомобіль з чотирма армійцями, — говорить голова Запорізької обласної військової адміністрації 48-річний Олександр Старух. — Тиснуть психологічно, вибивають двері в домівках місцевих, забирають телефони, влаштовують різні перевірки.

Близько 18:00 російська авіація вдарила по військовій частині в Бориспільському районі Київщини. Є травмовані. Скинули три авіабомби на житловий сектор Сум. Загинули 22 людини.

Загалом за два тижні війни Росія знищила сотні об'єктів транспортної інфраструктури, житлових будинків, лікарень та навчальних закладів України. Загинули понад 400 цивільних осіб. Більше ніж 707 мирних жителів поранені.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Українська армія іде в контрнаступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути