четвер, 12 травня 2022 00:15

Українцям дозволили виходити на пенсію достроково

В Україні змінили закон, що регулює ­виплати пенсій. 30 квітня його підписав президент 44-річний Володимир Зеленський.

— Дата індексації тепер фіксована, — каже міністр соціальної політики 46-річна Марина Лазебна. — Щороку до 1 березня переглядатимуть рівні цін і середньої зарплати, курс валют. Опираючись на це, перерахують пенсійні виплати. Під індексацію тепер потраплятимуть усі категорії пенсіонерів. Протягом попередніх років завжди були особи, яких індексація не торкалася. Новий закон це виправляє.

Деякі громадяни можуть достроково вийти на пенсію. Це стосується людей, яких звільнили з роботи через скорочення штату чи ліквідацію підприємства за півтора року до пенсійного віку.

— Завчасно вийти на пенсію можуть матері й батьки, які народили та виховали п'ятьох і більше дітей до 6 років. Та ті, хто виховує дитину з інвалідністю, — говорить помічник юриста Олег Танець, 27 років. — Однак такі жінки можуть отримати пенсію, якщо досягли 50-річного віку та мають хоча б 15 років страхового стажу. Чоловікам має бути більш як 55 років, стаж повинен перевищувати 20 років.

Пенсійний вік в Україні сьогодні становить 60 років для чоловіків і жінок. А необхідний страховий стаж зростає щороку. 2022-го він становить 29 років, а 2028-го досягне 35 років.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволили виходити на пенсію достроково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути