четвер, 15 вересня 2011 05:00

Українців у Лівії не розстрілювали

У лівійському місті Місурата розстріляли 11 українців, арештованих противниками колишнього глави цієї країни Муаммара Каддафі. Про таке написала хорватська газета "Вечір".

— Це не відповідає дійсності. Ми отримали інформацію від компетентних джерел Лівії, вони посилаються на військове командування Місурати, — каже речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров, 29 років.

Під арештом у Лівії досі перебувають 22 українці. Їх затримали 21 серпня. Усі працювали в російсько-лівійській компанії "Дакара", яка видобуває нафту й газ. Їх звинувачують у співпраці з військами Каддафі.

Родичі затриманих звернулись до Уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової. Скаржаться, що МЗС не надає відповіді, у чому їхніх рідних звинувачують, чи є законні підстави на арешт та коли їх переведуть до будівлі посольства в Триполі.

У міністерстві пояснюють: дипломати щодня відвідують українців. Стан їхнього здоров'я задовільний, продуктами забезпечені.

Лівійські слідчі стверджують: затримані українці таки причетні до армії Муаммара Каддафі. У речах знайшли військову форму та боєприпаси для автомата Калашникова.

— Вони приїхали на початку липня 2011 року. Але тоді нафтова галузь не працювала через воєнні дії, — пояснює головний слідчий, генерал Абдул Хафіз Кайлані, у коментарі іноземним телеканалам. — У них є документ, який дозволяє пересуватися територією країни зі зброєю. Такі папери використовують бойові групи Каддафі.

— Дивно, що в липні в Україні до Лівії набирала людей російська рекрутингова компанія. Це питання мають дослідити наші правоохоронні органи й контррозвідка, — каже 45-річний Ігор Семиволос із Центру близькосхідних досліджень. — За деякими даними, всі ці люди можуть бути військовими інженерами. Можливо, українців вербували для налагодження військової техніки в Лівії.

Зараз ви читаєте новину «Українців у Лівії не розстрілювали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути