пʼятниця, 27 вересня 2019 00:35

Україна запропонувала поділити Азовське море

Встановити морський кордон із Росією в Азовському морі в односторонньому порядку пропонують у державній установі "Держгідрографія". Станом на 2019 рік Азовське море є у спільному користуванні двох країн.

Між ними 2003 року був підписаний договір про співробітництво у використанні Азовського моря й Керченської протоки. Один із пунктів — це демаркація водойми. Море розмежовується ­лінією державного кордону тільки після укладання додаткової угоди між державами. Але її досі не підписали.

— Пропонуємо розглянути можливість початку примусової переговорної процедури з Російською Федерацією щодо питань установлення морського кордону, — каже Олександр Щипцов, начальник Держгідрографії.

Україна третій рік збільшує військову присутність в акваторії Азовського моря. Торік створили військово-морську базу.

Заходи зменшили кількість затримань українських риболовецьких човнів і перевірок торгових суден, що йшли до українських ­портів.

— Нормальний час затримки для огляду торгового судна — це 5–7 годин. Улітку середній час затримки був півтори доби, — говорить 60-річний Андрій Клименко, голова спостережної ради фонду "Майдан закордонних справ". — Так само було навесні. Але це краще, ніж ситуація, що склалася минулої осені, коли затримки становили по п'ять діб.

Росіяни періодично утримують українські кораблі під час прохо­дження під Керченським мостом — спершу пропускають свої.

— Простій судна — це величезні збитки. Кожна доба коштує тисячі доларів, — пояснює 36-річний Борис Бабін, експерт із питань Криму.

Зараз ви читаєте новину «Україна запропонувала поділити Азовське море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути