неділя, 11 лютого 2007 16:28

Учитель біології створив приватний зоопарк

Автор: фото: Людмила ВИТЯЗЬ
  Першого крокодила для своєї колекції зоолог із Запоріжжя Валерій Кеменов купив у Каїрі. Від єгипетських митників тварину ховав під пахвою
Першого крокодила для своєї колекції зоолог із Запоріжжя Валерій Кеменов купив у Каїрі. Від єгипетських митників тварину ховав під пахвою

Сьогодні зоолог 47-річний Валерій Кеменов повезе додому, в Запоріжжя, виставку екзотичних тварин. Протягом двох місяців 80 видів ссавців, птахів, земноводних та комах він експонував у фойє дніпропетровської діорами "Битва за Дніпро".

В останній день роботи на виставці людно. Дорослі  фотографуються біля мавп та папуг, а діти — біля лемурів.

— Лемур із "Мадагаскара", — захоплюється 7-річний Дмитрик.

— Він не про острів, а про мультик, — усміхається матір хлопчика Світлана, 30 років.

Вони йдуть розглядати хамелеонів. Ті змінюють свій колір із зеленого на коричневий щоразу, як перебираються з гілки дерева на штучну траву. У клітках неподалік — ящірки, варани та черепахи, 20-сантиметрові павуки-птахоїди та скорпіони.

— Це імператорські, — розповідає про скорпіонів Валерій Кеменов, власник колекції. — А павуки харчуються курчатами.

4 роки Кеменов викладав біологію в школі. А тварин почав збирати 14 років тому. Зараз має 120 крокодилів, отруйних жаб Ага, папуг, ігуан, африканських мавп, рідкісних птахів-туканів із великими жовтими дзьобами.

— Це прародичі дятлів, — розповідає власник колекції. — Щоправда, харчуються вони фруктами, а не комахами. В Україні тукани є лише в двох зоопарках, а в мене їх — три види.

Першого крокодила Валерій Кеменов придбав 1992-го в єгипетському зоомагазині.

— У Каїрі маленький крокодил коштував 5 доларів, — веде далі чоловік. — Через митницю довелося провозити нелегально — приватним особам вивозити з Єгипту таких тварин заборонено. Поклав у мішок із тканини й сховав під пахвою.

Каже, тваринами захопився ще в дитинстві.

— Із 12 років носив додому павуків, ящірок, вужів, — згадує. — Із гнізд забирав воронят і вчив їх розмовляти.

Після 1991-го Кеменов почав мандрувати — побував у Єгипті, Еквадорі, Таїланді, Індонезії. Звідусіль привозив тварин.

— Деяких дарували друзі, — каже. — Наприклад, мавпочку Бразза знайомий військовий льотчик Ігор спіймав для мене в лісі, коли був у відрядженні в Конго.

Найстаріша тварина на виставці — 25-річна черепаха Яша з Мадагаскару. Її подарував Валерієві Кеменову відвідувач на показі в Донецьку.

— Він її виростив, — зауважує зоолог. — 13 років черепаха жила на кухні. А тут розлучався з дружиною і з"їжджав із квартири. Яшу нікуди було діти.

8 років тому тваринам стало тісно в трикімнатній квартирі Кеменова. Відтоді виставка стала пересувною й рідко затримується в одному місті більше ніж на два місяці.

— Так прибутковіше, — розповідає власник колекції. — В одному місці люди звикли б до неї і втратили інтерес.

Аби переїжджати з місця на місце, Кеменов із п"ятьма найманими робітниками завантажує 15-метрову вантажівку. Після Дніпропетровська тварини два місяці житимуть в кіноконцертному залі міста Запоріжжя, а у травні господар повезе їх до Криму.

Валерій Кеменов каже, що його колекція коштує $25–30 тис. Але продавати її не збирається. За вхід на виставку бере 15 грн із дорослого та 10 — з дитини. На ці гроші й живе, утримує 28-річну дружину Яну, доньку Дар"ю, 17 років, та тварин. Іншого заробітку не має.

Зараз ви читаєте новину «Учитель біології створив приватний зоопарк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути