четвер, 27 січня 2011 05:00

У школі виявили жовтяницю

Четверо школярів молодших класів тернопільської школи №16 захворіли на гепатит А. Батьки бояться відправляти дітей на уроки.

Перший учень із 3-Б захворів на гепатит 22 грудня. Його друг із 2-Б — 13 січня, а ще двоє третьокласників — 19 і 24 січня. Усіх поклали до міської інфекційної лікарні.

— Перший учень заразився від хворого дядька за межами Тернополя. У грудні школи на карантин через грип закривали. Будь-яка вірусна інфекція проявляється спочатку як грип — із підвищення температури. Були канікули. Батьки вчасно не звернулися до лікарів. Його друг захворів, бо провідував товариша. А ще двоє — через брудні руки, — пояснює Богдана Козяр, 55 років, завідувачка епідемічного відділу міської санепідемстанції. — Останні двоє школярів не мали скарг на здоров'я. Але лікар під час обстеження побачила у них збільшення печінки. Здали аналізи — діагноз підтвердився.

У школі на всіх перервах прибиральниці миють приміщення із засобами для дезінфекції. На дверях класів почепили аркуші із роз'ясненням, що таке гепатит. Учителі стежать, щоб діти часто мили руки. Ті, хто контактував із хворими, мають окремий посуд у лівому крилі школи.

Міська рада планує закупити вакцину для профілактики гепатиту — швейцарську або французьку. Одна ампула коштує 160 грн.

Медики зазначають, що класи та школу на карантин не закриватимуть. Через те, що гепатит не поширюється повітряно-крапельним шляхом, а лише через брудні руки та контакти із хворими.

У Тернополі створили протиепідемічну комісію.

— Гепатит А — це банальна кишкова інфекція. Треба просто якнайчастіше мити й дезінфікувати руки, — говорить начальник міського управління охорони здоров'я Ольга Ярмоленко, 52 роки. — Вакцинація — справа добровільна. Батьки мають дати згоду на її проведення. Скільки буде заявок, стільки вакцин і закупимо.

Головний міський інфекціоніст Ольга Дивоняк розказує, що перший пацієнт уже вдома. В однієї дитини стан середньої тяжкості. Але їй кращає. У найближчі три тижні всіх можна буде виписати.

Зараз ви читаєте новину «У школі виявили жовтяницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути