середа, 08 листопада 2006 18:16

У селі Миколи Пирогова відкрили школу

Більше сотні років учні із села Пирогів під Вінницею їздили вчитися до обласного центру — до шкіл N18, 20, 23. Тепер вони матимуть свій навчальний заклад — минулого понеділка його відкрив міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко.

Нову школу, розраховану на 430 учнів, в Пирогові будували 13 років. Про її попередницю в селі розповідають напівлегендарну історію. Начебто першу школу тут збудувала в 80-х роках XIX століття дружина знаменитого хірурга Миколи Пирогова, який похований під Вінницею. Викладали тільки українською мовою, і через це її закрили ще за імперської Росії.

— В Україні більше шкіл закривається, ніж з"являється нових, — бідкається 50-річний Станіслав Ніколаєнко, перерізавши урочисту стрічку в спортивному залі нової школи. Доки міністр говорив, учні з усіх боків фотографували його на камери своїх мобілок, а батьки тіснилися в кутах залу. — Дітей не вистачає, учнів залишилося всього 380 тисяч.

 Учителям нової школи Ніколаєнко порадив стежити, аби діти не перенапружувалися на уроках. Для цього порадив поставити в класах по одній парті, за якою учні не сиділи б, а стояли.

— Так дитина буде розслаблятися. Внизу необхідно поставити шашечки, аби босоніж дитина могла переминатися з ноги на ногу, — показав трохи нижче грудей рівень парти міністр.

Нова школа — четверта, яку відкрили 2006 року у Вінницькій області. Усього по Україні за 10 місяців з"явилося 47 нових шкіл.

Зараз ви читаєте новину «У селі Миколи Пирогова відкрили школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути