Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2017 05:50

У селах зникла вода

Автор: www.go.poltava.ua
  Жителі трьох сіл Горішньоплавнівської міської ради і Бондарі Кременчуцького району на Полтавщині перекрили трасу Полтава — Олександрія біля села Солонці. Протестують проти будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату. За правопорядком слідкують поліцейські
Жителі трьох сіл Горішньоплавнівської міської ради і Бондарі Кременчуцького району на Полтавщині перекрили трасу Полтава — Олександрія біля села Солонці. Протестують проти будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату. За правопорядком слідкують поліцейські

Жителі сіл Дмитрівка, Базалуки й Солонці Горішньоплавнівської міської ради та Бондарі Кременчуцького району на Полтавщині вимагають зупинити будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату. Його планує звести мільярдер 46-річний Костянтин Жеваго.

14 червня люди перекрили трасу Полтава — Олександрія біля села Солонці. Тримають плакати "Жеваго! Залиш нам джерельну воду", "Наша сім'я проти будівництва ГЗК".

Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат — третє підприємство на Полтавщині, яке планує відкрити фірма "Ферекспо". У Горішніх Плавнях діє Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат — найбільший виробник і експортер залізної руди в Україні. На підприємстві працюють майже 8 тис. людей. 2012-го в Кременчуцькому районі відкрили Єристівський ГЗК. Стосовно законності його роботи з 2010-го року тривають судові тяжби.

— Ще наприкінці 1970-х у цих родовищах виявили радіоактивні уранові руди, — каже 65-річна Катерина Строган, жителька Дмитрівки. — Через Єристівський ГЗК у нас сохне городина і дерева. В колодязях нема води. Від вибухів у нових кар'єрах може зруйнуватися ставок-відстійник із нафтовими відходами. Всі нечистоти потраплять у річку Псел. Кар'єри вирили за 200 метрів від городів замість потрібних 500. Технічна дорога комбінату має бути за 200 метрів від населеного пункту. А реально — за 50 від дитячого майданчика. Від вибухів на подвір'ях осідає руда, будинки тріскаються. Люди часто хворіють на рак. Жителі Єристівки вимагають, щоб їх відселили. Але це заплановано аж на 2038 рік. Ще одне таке підприємство нам не треба.

Місцева влада підтримує будівництво Біланівського ГЗК.

— Такі підприємства поповнюють сільський бюджет, дають людям роботу. Ми підтримуємо новий ГЗК за умови будівництва за відповідними технологіями, — говорить сільський голова Дмитрівки Антоніна Прядко, 62 роки. — З Єрестівським ГЗК ми уклали угоду соціального партнерства. Щорічно вони виплачують селу 5 мільйонів гривень і окремо 7 мільйонів — за оренду землі. За ці гроші ми провели газ, ремонтуємо школи, дитсадки, підтримуємо благоустрій. Зараз безкоштовно возять питну воду. Обіцяють прокласти водогін із Горішніх Плавнів. Поза офіційними обов'язками — чистять і ремонтують дороги. Крім проблем з водою ні на що не скаржимося. Зараз розселяють жителів сіл Базалуки й Бондарі посеред санітарної зони Біланівського комбінату. За стареньку хату підприємство дає по 500 тисяч гривень. Одна родина мала дві хати — розвалену і кращу. Їм придбали в Дмитрівці будівлю за 30 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «У селах зникла вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути