вівторок, 09 серпня 2016 00:55

У Приазов'ї стався землетрус потужністю 4,5 бала

— Ми розмовляли з дружиною в кімнаті. У нас стоїть двоярусне дитяче ліжко. Дивлюся, а верхня його частина починає хитатися. Це тривало лічені секунди. Я вискочив до іншої кімнати. Діти граються, коти спокійно лежать. Думаю, може в мене сонячний удар, — розказує 30-річний Антон Рябцев із Маріуполя на Донеччині.

Землетрус потужністю 4,5 бала у Приазов'ї стався 7 серпня близько 11:30. Його відчули жителі Маріуполя та кількох районів Донеччини — Волноваського, Мангуського та Мар'їнського. Жертв і руйнувань немає. У деяких будинках з'явилися тріщини.

— Ми живемо на другому поверсі. А знайомий із п'ятого казав, що в нього люстра гойдалася і посуд торохтів на кухні. Усе місто тільки про це й говорить, — продовжує Рябцев. — Паніки немає, але базікають, що то були випробування нової зброї.

— Ми були на тренінгу, — каже журналістка 27-річна Галина Балабанова. — 4-поверховий будинок труснуло добряче. Подумали про обстріл. Вибігли надвір, почали роздивлятися, чи немає диму або руйнувань. Хотіли їхати допомагати пораненим. Коли дізналися про землетрус, півгодини простояли на вулиці.

— Я був у кабінеті, коли почувся якийсь гул із-під землі, — каже 43-річний ­В'ячеслав Аброськін, начальник Головного управління Нац­поліції Донеччини. — Будівля зарухалася, на столі все затремтіло. Перша думка — росіяни вдарили з "Градів". Це тривало до 30 секунд.

Вискочив у коридор, люди мої теж. Набрав командуючого з оперативної установки. Він каже: "Ми не стріляємо". Потім дізналися про землетрус.

Науковці називають землетруси у Приазов'ї прогнозованим явищем.

— Підземні поштовхи виникли на краю потужного сейсмічного поясу, — пояснює заступник директора Інституту геофізики Національної академій наук 67-річний Володимир Кендзера. — Євразійська плита рухається зверху вниз. Африканська й індійська — у протилежний бік. Ці плити зітнулися кілька мільйонів років тому. І продовжують рухатися. Виникають величезні напруження, що проявляються у вигляді землетрусів. Що в цьому місці можуть бути поштовхи, вказано на сейсмічній карті.

Суботній землетрус мав магнітуду від 4,5 до 4,9 бала на глибині 10 кілометрів. У цьому регіоні можуть бути й потужніші. Із 1960-х років там зафіксували кілька слабших. Такі, як стався 7 серпня, повторюються раз на п'ять тисяч років.

Як поводитися під час землетрусу

1. Найважливіше — реагувати негайно. Намагайтеся зберігати спокій.

2. У будинку знайдіть безпечне місце — під ліжком або під столом. Тримайтеся подалі від вікон і важких предметів, як-от холодильник. Вони можуть перекинутися.

3. Якщо землетрус застав у будівлі, на одному з поверхів вище третього, якнай­швидше вийдіть на вулицю. Відійдіть від будинку і ліній електропередач.

4. Коли землетрус застав під час сну, не витрачайте часу на одягання. Хіба захопіть куртку, якщо холодно. І документи — якщо їх пошук не займе багато часу.

5. Від високої будівлі відбігайте на відкриту місцевість — у поле чи на стадіон.

Зараз ви читаєте новину «У Приазов'ї стався землетрус потужністю 4,5 бала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути