Ексклюзиви
середа, 30 квітня 2008 07:09

У музеї горілки пригощатимуть самогоном

Три місяці тому на горілчаному заводі "Прайм" у Чугуєвському районі Харківської області почали збирати музейні експонати.

— Напередодні ювілею хотілося зробити щось незвичайне. От ми згадали, що в Пітері колись відкрили музей горілки, — підводить до стендів із пляшками та бутлями екскурсовод Ганна Карнаух. — Та взагалі у світі є багато таких закладів: у чехів — музей пива, у французів — музей коньяку.

Уже зібрали майже сотню екземплярів. У двох скляних шафах зберігаються пляшки з горілкою, яка випускалася в Україні, різні за розмірами і формою стопки, карафи, бутлі, декоративні пляшки у вигляді ведмедиків, дельфінів і поросят, італійський дистиляційний апарат і старий міні-прилад для наклеювання етикеток.

Працівники музею пишаються колекцією гранчаків. Карнаух розповідає, що до революції 1917 року горілку пили з гранчастих стаканчиків на ніжці. Мініатюрну стопку, що нагадувала лікерну або винну, прикрашали вензелями. Вміщала така не більше 30 г. Після 1917-го від "буржуазних надлишків" відмовилися. Пролетарська стопка втратила ніжку і збільшилася — до 50 і 100 г.

— Здавалося б, усі вони приблизно однакові, — говорить співробітник заводу Дмитро Худаш. — А насправді відрізняються — і місткістю, і шириною, і кутом грані, і кольором. Робили грані задля того, аби стопка не вислизала з рук, особливо коли вона вже не перша.

Серед експонатів є 200-річна карафа зі срібла у вигляді паровоза. Горілка заливається спеціальною лійкою в трубу і за допомогою крана розливається в срібні чарки-наперстки. Паровоз везе вагон, у якому коробки з закускою — червоною і чорною ікрою.

— А дистиляційному апарату, виготовленому в Італії, уже півстоліття, — показує екскурсовод жовтий пузатий пристрій. — Це прообраз самогонного.

Діючий апарат працівники заводу зробили "за народними кресленнями". У майбутньому планують пригощати відвідувачів перваком. Також обіцяють поставити колбочки з настоянками та зіллям, яке додає горілці смаку. Їх можна буде куштувати.

Музей розташований на території заводу, тому відвідати його можна лише за попереднім дозволом.

Зараз ви читаєте новину «У музеї горілки пригощатимуть самогоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути