Ексклюзиви
четвер, 29 квітня 2021 07:45

У храмах заборонять цілувати хрести й ікони

В Україні не будуть запроваджувати додаткові карантинні обмеження на Великдень. Церкви працюватимуть, де­які збільшать кількість служб. Міністерство охорони здоров'я рекомендує одній людині з сім'ї освячувати паски.

У храмах будуть відчинені вхідні двері. За рішенням Ради церков і МОЗу — заборонено цілувати ікони та хрести. Віряни мають бути в масках.

— Людей із груп ризику закликаємо не іти в храми, — каже глава Православної церкви України митрополит Епіфаній, 42 роки. — Священники освячуватимуть паски на хлібокомбінатах, заводах і в магазинах.

МОЗ прогнозує зростання кількості хворих на коронавірус за три-чотири тижні після травневих свят. Може початися четверта хвиля пандемії.

— Період свят особливий. Люди забувають, що вірус нікуди не дівся, — каже інфекціоніст з Івано-Франківська Сергій Федорків, 27 років. — У нас вкрай мало вакцинованих. Тому четверта, п'ята і шоста хвиля захворюваності — питання часу.

1 травня о 23:00 телеканал "Суспільне" почне трансляцію великодньої служби зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору ПЦУ. О 7:00 2 травня "UA: Перший" та "UA: Крим" показуватимуть літургію з Патріаршого собору Воскресіння Христового Української греко-католицької церкви.

Україна виходить із третьої хвилі епідемії коронавірусу. Зменшується смертність і кількість нових випадків. На 28 квітня інфекцію підтвер­дили у 9590 людей за добу. Померли — 441.

— Кількість інфікованих за минулий тиждень упала до 77 тисяч. Це на 15 тисяч менше, ніж позаминулого, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — У лікарні поклали на 3400 людей менше.

На ранок 28 квітня у червоній зоні перебували Київ та 10 областей: Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська. У жовтій — Закарпаття, Івано-Франківщина, Одещина, Херсонщина та Буковина. Решта регіонів у помаранчевій.

Столиця з 1 травня послаблює карантин — запустять транспорт для всіх, запрацюють торговельно-розважальні центри, кафе, спортзали. З 5 травня відновиться навчання у школах та університетах.

— Слідом послаблять карантин на Київщині, Запоріжжі, Львівщині та Полтавщині, — каже головний санітарний лікар Віктор Ляшко, 42 роки.

Епідемія пішла на спад, бо в українців почав формуватися колективний імунітет, говорить інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський, 35 років:

— Лікарня відчула полегшення. Нових пацієнтів значно менше. Тиждень тому розкішшю були ліжка з киснем. Зараз — третина вільні. Колективний імунітет почав діяти. Бо вакцинація зараз ще не може дати результату, а карантинні обмеження в нас не працюють.

Минулого тижня в Україну привезли 367,2 тис. доз вакцини "Астразенека", виготовлена у Південній Кореї. До кінця травня мають надійти ще 1,4 млн доз препарату.

Також у МОЗ очікують до мільйона доз американської вакцини "Пфайзер". До 17–18 травня прийде 473 тис. від міжнародної ініціативи "Ковакс". 500 тис. — упродовж місяця, згідно з контрактом на 10 млн доз препарату до кінця року.

Вакцинами найперше щеплюватимуть населення з груп ризику та старших за 65 років. "Астразенеку" введуть людям, які отримали перший укол індійським "Ковішелдом". Препарати однакові за складом, говорять у Міністерстві охорони здоров'я.

— Відрізняються лише виготовленням на різних заводах, — каже колишній керівник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — Постачання вакцин почало налагоджуватися. Ідемо за квітневим планом МОЗу. Але препаратів все одно мало. Якщо мобільні бригади почнуть добре працювати, то використають наявні дози за пару днів.

Із 28 квітня запрацювали 2127 пунктів щеплення при лікарнях. Записатися можна через додаток "Дія", сімейного лікаря або реєстратуру. У вільному продажі вакцини цьогоріч не з'являться, заявив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Зараз ви читаєте новину «У храмах заборонять цілувати хрести й ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути