середа, 14 грудня 2011 08:38

У Донецьку грабіжники підстрелили трьох людей у банку

У Донецьку 12 грудня пограбували відділення "Креді Агріколь Банку". Двоє чоловіків у масках з автоматами Калашникова ввірвалися до приміщення на бульв. Шевченко, 86 о 12.45. Розстріляли трьох клієнтів, забрали з каси 900 тис. грн, $30 тис., 19 тис. євро та 400 тис. руб. і втекли дворами. За квартал їх чекала машина з водієм.

13 грудня відділення закрите. На дверях висить табличка: "Извините за неудобства, временно не работаем". Східці заплямовані кров'ю. На вікнах стоять ґрати, усередині видно камери відеоспостереження. На момент нападу на місці був охоронець. Зброї в нього не було.

— Я услышал хлопки, — згадує донеччанин, свідок подій. Не називається. — Вижу, люди тоже подняли головы вверх. Думали, газ взрывается. Подошел к банку. Там за стеклянными дверями стоял мужчина в маске. Черный капюшон, белые перчатки, белая пластиковая маска без прорези для рта, как в фильме ужасов. Он изнутри держал рукой двери и смотрел прямо мне в глаза. Я убежал. Сказал жене вызвать милицию.

Відділення розташоване на тролейбусній зупинці, там завжди жваво. Літні жінки обговорюють напад. Кажуть, почувши постріли, покидали сумки і поховалися в сусідніх магазинах.

— До мене забігає баба, а за нею ще двоє. Кричать: "Стріляють! Закривай двері! Зараз сюди прийдуть!" — розповідає російською продавець сусідньої крамниці. — У цей час і я почув за стіною сигналізацію. Охорона магазину приїхала хвилин за 10, а міліція — за 20.

Під час пограбування постраждали троє чоловіків. Їм 46, 36 та 31 років. Першим двом кулі влучили у стегна. 31-річний Олексій Мінаков у тяжкому стані. У нього пошкоджені внутрішні органи у поперековій ділянці. Задіта печінка. Він працював системним адміністратором.

— Кулі пройшли рикошетом, інакше поранення були б важчі, — додає Юрій Седнєв, начальник міліції Донецька.

Міліціонери говорять про банду, за якою полюють третій рік. Підозрюють її у пограбуванні 15 банків, з них шести — у Донецьку. Зазвичай нападники забирають від 70 тис. до 1 млн грн і тікають пішки. В одного з них не згинається нога, тому групу називають бандою Кульгавого. У листопаді позаторік за день вона обікрала два відділення — банку "Фінанси і кредит" та "Правекс-банку". Востаннє з'являлася в Донецьку у вересні цього року — взяли гроші із відділення "Креді Агріколь Банку".

За допомогу у затриманні банди Кульгавого міліціонери обіцяють 100 тис. грн.

Уперше за 10 років затримали групу

8 грудня о 16.54 в Донецьку пограбували відділення банку "Капітал". Троє нальотчиків приїхали туди на таксі. Дочекалися, доки у фінустанові не залишиться клієнтів. Двоє увійшли всередину. На голови натягнули панчохи. Водій чекав надворі.

— Погрожуючи касирці пістолетом, забрали 11 700 гривень, 10 тисяч рублів, 250 доларів і 1250 євро. Впоралися за півтори хвилини. Не стріляли, — розповідає Юрій Седнєв.

Усіх нападників правоохоронці затримали впродовж 2,5 год.

— Першим узяли 29-річного таксиста. Він розвіз співучасників, отримав свою частку і чекав пасажирів на стоянці, щоб забезпечити собі алібі. Другого взяли вдома в Макіївці. Йому 33 роки. 13 відсидів за розбійні напади на далекобійників у Білорусі. Третій збирався тікати, дівчина винесла йому з будинку гроші й теплі речі, — говорить Седнєв.

— Останній із групи виявився організатором пограбування. Йому 29 років, приватний підприємець із Макіївки. Мав точку на Калінінському ринку, але прогорів. Украденими грошима хотів погасити кредит в іншому банку.

— Це був ідеальний банк для пограбування. Ні відеокамер, ні охорони, ні ґрат. Пластмасові меблі, турецький замок. Тривожна кнопка лежала на столі. Чоловік змахнув її зі столу. Працівниця не встигла натиснути. У сейфі був мільйон гривень. Але грабіжники забрали те, що лежало зверху, — продовжує начальник міськвідділу.

Із 2002-го в Донецьку грабували банки 21 раз. Виносили гроші не більше як за 1 хв. Розкрили два напади, які вчиняли нальотчики-одинаки. Групу грабіжників місцева міліція затримала вперше.

 

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку грабіжники підстрелили трьох людей у банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути