Ексклюзиви
середа, 23 лютого 2011 01:30

У черзі за депозитами люди стоять по два тижні

Автор: фото: Володимир ХОМ’ЯК
  Близько 30 чоловік у понеділок чекають у черзі до банкомата біля єдиного відділення ”Родовід банку” у Луцьку. В цей день можуть зняти максимум по 150 гривень кожен із депозитів, які відкрили кілька років тому
Близько 30 чоловік у понеділок чекають у черзі до банкомата біля єдиного відділення ”Родовід банку” у Луцьку. В цей день можуть зняти максимум по 150 гривень кожен із депозитів, які відкрили кілька років тому

У Луцьку біля приміщення "Родовід банку" на просп. Волі, 11 стоїть черга людей пенсійного віку. Близько 30 осіб стоять біля банкомату, щоб отримати частину депозиту. Решта вкладників оформляють документи у фінустанові. Обурюються, що вона не повертає гроші. Кожному щодня виплачують по 100–150 грн із суми вкладу.

— Стою чотири дні. Інші люди більше тижня мучаться. Депозит не хочуть віддавати. Спочатку банкомат не працював. Тепер почали видавати мізерними частинами. Сьогодні пообіцяли ще 150 гривень. У мене вклад 1700. Не уявляю, стільки доведеться ходити, — 68-річний  Володимир Михальчук повертається до черги.

Лариса Анатоліївна, 60 років, до банкомату стоїть одна з перших. Одягнена в зелене пальто, пухову хустку, навколо шиї сірий шарф.

— Більше тижня тут мерзну. Мушу закутуватися, — поправляє комір. Повертається до знайомої. — Валя, стільки ми сюди ходимо?

— Уже зо два тижні, — відповідає та.

Лариса Анатоліївна жаліється, що банк нічого не робить, аби розв'язати проблему.

— Півроку тому в нас закінчився термін депозиту. Писали скаргу в Національний банк і на уряд. Нехай дадуть відповідь, як будуть виходити із положення. Бо дзвонимо в головний офіс, а там кажуть: передзвоніть через півгодини, передзвоніть через годину. А ми все чекаємо.

До черги підходить жінка. Каже, не встигає на роботу.

— Нас перевели в цей банк із "Укрпромбанку" — хотіла я того чи ні. А тепер не можу забрати грошей. І відносяться до нас по-хамськи, — говорить 36-річна Ольга.

У чергу стають інші. Усередині приміщення власники депозитів сваряться із працівниками установи. Ті кажуть: рішення приймають у головному офісі, в Києві.

Директор Луцького відділення "Родовід банку" Андрій Гарасюк, 36 років, пояснює: Кабмін переклав на них борги збанкрутілого "Укрпромбанку".

— 2009 року нам передали всі їхні борги, зокрема й депозити. Але не готівкою, а лише на документах. Кількість депозитів збільшилася втричі. Своїми силами ми не можемо їх виплатити. Для цього потрібні гроші з державного бюджету. Якби ми віддавали тільки свої депозити, то впоралися би без проблем.

У Луцьку одне відділення "Родовід банку". У ньому близько 1600 вкладників.

Позаторік у липні Кабмін рекапіталізував "Родовід банк". Статутний капітал фінустанови зріс до 2,8 млрд грн. Однак через збитки реальний капітал становив 1,59 млрд грн, тобто менше статутного. У листопаді 2009-го уряд докапіталізував "Родовід банк" на 5,6 млрд грн і передав йому зобов'язання за вкладами "Укрпромбанку".

Охоронець погрожував побити вкладника

44-річний Вадим Рижиков із Кіровограда 2008 року поклав 5 тис. грн на депозитний рахунок до "Укрпромбанку".

— Через його банкрутство мої кошти перевели до "Родоводу", — говорить.

Торік 2 лютого він захотів забрати гроші, однак не вийшло. Йому пояснили, що у фінустанові діє тимчасова адміністрація. Через це коштів не видають. Рижиков оформив депозит іще на дев'ять місяців.

— 10 грудня 2010 року дія депозиту закінчилась. Вирішив забрати вклад. Однак сказали записуватись у якусь чергу, щоб мені видавали по 500 гривень щомісяця. Прийшов через два місяці, але в черзі я ніде не числився.

Вадим почав вимагати пояснень про терміни виплати, адміністрація викликала охорону.

— Охоронець років 30, Романов, погрожував мені фізичною розправою на очах у інших вкладників. Є свідки. Грубо поводився, кликав поговорити надвір.

Вадимові Рижикову досі не виплатили ані копійки з депозиту.

Володимир МУКАН

Зараз ви читаєте новину «У черзі за депозитами люди стоять по два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути