Ексклюзиви
субота, 19 липня 2008 07:09

У Черкасах відкрили "сенсорну кімнату" для дітей-інвалідів

Автор: фото: Вікторія КОБИЛЯЦЬКА
  У ”сенсорній кімнаті” Черкаського центру реабілітації займаються діти з порушеною опорно-руховою системою, діти-інваліди і хворі на ДЦП. На великому м’ячі — Ірина Шевченко, на малому — Лідія Лисенко. На задньому плані помічник вихователя Ірина Абдулова із
У ”сенсорній кімнаті” Черкаського центру реабілітації займаються діти з порушеною опорно-руховою системою, діти-інваліди і хворі на ДЦП. На великому м’ячі — Ірина Шевченко, на малому — Лідія Лисенко. На задньому плані помічник вихователя Ірина Абдулова із

У Черкаському центрі реабілітації для дітей з особливими потребами відкрили "сенсорну кімнату". Це пристосування, де займаються хворі на дитячий церебральний параліч, ті, хто має порушення опорно-рухової системи, діти-інваліди.

Там є, сухий басейн і сухий душ. Спеціалісти переконані, що вони добре впливають на емоційний стан, знижують агресивність, знімають нервове збудження, нормалізують сон. "Сенсорні кімнати" вигадали в Голландії на початку 1980-х.

— У сухому басейні з маленькими надувними кульками дитина грається, перебирає їх руками. Це розвиває опорно-рухому систему, — пояснює Наталя Дутко, 44 роки, начальник управління з питань соціального захисту міськвиконкому.

У кімнаті є спеціальний стілець. У дитини, яка сидить на ньому покращується кровообіг, вона заспокоюється.

— Треба мені такий стілець поставити, коли сесія міськради буде, — жартує міський голова Черкас Сергій Одарич, 41 рік. Він відкривав "сенсорну кімнату".

До мера підходить 20-річний Віктор Цацкін, який має синдром Дауна. Хапає Одарича за руки, енергійно тисне їх. Вихователька намагається забрати хлопця:

— Так, Вітя, поздоровкався і кажи: "Всьо, до свідання!".

Батьки можуть на весь день залишати хвору дитину в Центрі під наглядом спеціалістів:

— Матері ж біля таких чад світу білого не бачили. А так можна на роботу йти чи інші справи вирішувати, — каже 45-річна Валентина Кулинич зі Спілки батьків дітей-інвалідів.

Вартість "сенсорної кімнати"— 34 тис. грн. Кошти надали громадські організації, благодійні фонди та меценати. Цьогоріч на утримання Центру реабілітації для дітей з особливими потребами з міського бюджету виділено 87 тис. грн.

Голова Спілки батьків дітей-інвалідів Таїсія Цацкіна додає, що при Черкаському центрі реабілітації інвалідів працюють курси кравців, перукарів, кухарів, секретарів-друкарок, операторів комп"ютерного набору.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах відкрили "сенсорну кімнату" для дітей-інвалідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути