вівторок, 01 березня 2016 00:00

У центрі столиці обвалилася п'ятиповерхівка

25 лютого о 16:00 в центрі Києва на вул. Хмельницького, 12, обвалився 5-поверховий будинок. Упали перекриття на всіх поверхах. Під завалами опинилися восьмеро будівельників, які ремонтували дім. Двоє з них загинули.

Будинок належав до пам'яток архітектури. Його визнали аварійним 32 роки тому. Поступово відселяли мешканців. Останні вибралися 2004‑го. За рік у домі відключили електрику, опалення та водопостачання. Позаторік туди заселилися 20 переселенців із Донбасу. На першому поверсі працювала організація "Січ". Вона організовувала туристичні походи для школярів.

За 2 год. після обвалу у дворі будинку стоять 10 машин "швидкої". Підхід до дому охороняє поліція. Понад 200 рятувальників вручну розгрібають завали. Чотирьох будівельників уже знайшли й відправили до лікарні. Мер Віталій Кличко та голова Національної поліції Хатія Деканоідзе швидко оглядають місце, йдуть. Від коментарів відмовляються.

— Перекриття дому давно перегнили. Туди затікала вода після дощу. Тому склалися вертикально й разом гепнулися вниз, — переминається з ноги на ногу 51-річний Борис Скребцов, керівник організації "Січ". Час од часу мешкав в одній із квартир будинку. — Ремонт у домі почала Ірина Бойко — дружина колишнього нардепа Віктора Бойка (також був заступником міністра агропромислової політики в уряді Миколи Азарова. — ГПУ). Хотіла відкрити кафе в підвалі. Цей ремонт прискорив падіння. Повезло, що всередині нікого з переселенців не було. Їх звідси вигнали 22 лютого. Прийшли якісь тітушки й почали розбивати вікна, палити речі. Дві дівчини з Іловайська до останнього не хотіли йти. Так їх залишили в домі й заварили вихід. Одній стало погано. Щоб її дістати, викликали рятувальників.

— Нашу організацію теж вигнали. Навіть речі не дозволили забрати — туристичне спорядження, столи, — каже Борис. — У такому ж стані і сусідній 14-й будинок.

Рятувальники виносять п'ятого будівельника. Кладуть у "швидку". Та їде до лікарні.

— Боже мій, це ж треба — в центрі Києва будинок упав. Понімаю, аби десь на окраїні. Але тут? Краще б його знесли, а не лізли реставрувати, — каже дівчина.

Із подругою спостерігають за роботою рятувальників.

— Таких домів у місті багато, — відповідає жінка. — Хай тепер усі їх провіряють. Це харашо, що тут ніхто не жив. А якби з людьми завалилося?

З-під завалів дістають шос­того потерпілого. З будинку виходить радник міністра внутрішніх справ 45-річний ­Зорян Шкіряк:

— Під завалами лишається мінімум ще один чоловік. Не знаємо, у якому він стані, бо контакту з ним встановити не вдалося. Здійснюються всі необхідні заходи, щоб очистити будівлю від наслідків обвалу. Робиться це вручну, аби не сталося повторного обвалу. Також укріплюються балки і стіни дому.

Двох загиблих дістали 27 лютого. Шестеро врятованих перебувають у тяжкому ­стані.

Після обвалу міський голова Віталій Кличко розпорядився перевірити всі аварійні будинки Києва. Їх не менш як 50.

132 роки тому побудували дім, що обвалився. Його зводили за проектом архітектора Володимира Ніколаєва ­1884-го. Квартири здавала орендарям купчиха Вольфсон. Після революції 1917 року дім націоналізували. Помешкання роздали більшовикам.

Перекриття впали через будівельне сміття

— Зараз обмежили підхід до фасаду обваленого будинку. Там є проблеми з опорною стіною. Може впасти. Спеціалісти проектного інституту розробляють схеми укріп­лення дому. Протягом тижня встановимо підпірки, — каже заступник київського мера 40-річний Петро Пантелєєв.

— Головною причиною обвалу стало нехтування правилами техніки безпеки. У будинку зламали всі внутрішні перегородки. Будівельне сміття не виносили, а складали на дерев'яну підлогу. Фактично перекриття й упали під його вагою, — продовжує Пантелєєв. — Якщо працювати таким чином, то обвал можна спровокувати в будь-якому домі.

За фактом обвалу будинку слідчі Шевченківського районного управління поліції відкрили кримінальну справу. Встановлюють співвласників дому.

Зараз ви читаєте новину «У центрі столиці обвалилася п'ятиповерхівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути