пʼятниця, 10 грудня 2010 01:30

Важкі метали викликають рак і параліч

— Токсичні відходи із червоного шламу після аварії на алюмінієвому заводі або вже дійшли до України, або будуть тут за місяць-другий, — говорить столичний еколог Володимир Борейко, 42 роки. — Шкідливі речовини потрапили в річку Дунай, яка в Одеській області впадає в Чорне море.

Через прорив греблі на шламосховищі алюмінієвого заводу 4 жовтня в угорському місті Айка   вилилися понад 1 млн куб. м відходів. Екологи із міжнародної природозахисної організації "Ґрінпіс" узяли речовину на аналіз. Виявили сполуки, які при контакті із водою перетворюються на їдкий луг. Також знайшли важкі метали — миш'як, ртуть і хром.

— Луг нестійкий, тому нейтралізувався ще у водах Румунії. Важкі метали, такі як марганець, ртуть та інші — не розчиняються. Вони вічні, тому будуть отруювати природу довго і непомітно.

Де осіли важкі метали, українські екологи не знають.

— У нашій країні ніхто не відстежує, як рухається осад від угорського шламу. Якщо луг несеться поверхневою течією, то метали осідають на дно, де менша швидкість води. Для природи вони найнебезпечніші, але в Україні їх ніхто не відстежував.

Потрапивши на територію України, важкі метали просякнуть ґрунтові води. Із землі їх всмокчуть рослини, які потім з'їсть риба.

— Наші річки забруднені важкими металами також від українських заводів. Ніхто не досліджував їх уміст у воді. Вони осідають у водоймах поступово, помалу. Під час аварії в Угорщині був викид великої кількості шламу. Тому точно не знаємо, як таке сильне забруднення вплине на життєздатність організмів. Згодом побачимо, чи дунайський лосось, приміром, поївши водоростей із рештками шламу, дасть навесні потомство. Невідомо також, чи мальки із його ікри будуть життєздатними.

Також із ґрунтовими водами токсичні метали можуть потрапити в рослини, якими харчується  худоба та домашня птиця. За кілька років вони почнуть хворіти.

— Метали викликають важкі недуги, наприклад, рак. Вони розвиватимуться десятиліттями. Зазвичай тварини в дикій природі довго не живуть, тому відстежити вплив на них алюмінієвого шламу буде складно.

Також проблеми зі здоров'ям матимуть люди, які їли забруднену рибу. Миш'як, хром і ртуть накопичуються в організмі й викликають хвороби нервової системи. Якщо з їжею чи водою людина отримає велику дозу важких металів, її може розбити параліч.

Зараз ви читаєте новину «Важкі метали викликають рак і параліч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути