пʼятниця, 21 червня 2019 07:55

Трьох росіян та українця підозрюють у збитті малайзійського Боїнга

У катастрофі пасажирського літака боїнг на Донбасі 2014 року підозрюють трьох російських військових — 48-річного Ігоря Гіркіна, 56-річного Сергія Дубинського та 53-річного Олега Пулатова. Четвертим обвинуваченим є українець 47-річний Леонід Харченко. Про це свідчить звіт міжнародної слідчої групи 19 червня.

Пасажирський літак боїнг компанії "Малайзія Ейрлайнс" збили над Донбасом 14 липня 2014 року. На борту було 283 людини. Прямували зі столиці Нідерландів Амстердама до Куала-Лумпура в Малайзії. Екіпаж лайнера — 15 осіб. Зв'язок з боїнгом зник о 16:00 — у момент, коли пролітав над окупованим селом Грабове Шахтарського району на Донеччині.

Російські пропагандистські канали були першими, хто повідомив про трагедію. Спершу заявили, що бойовики збили український транспортник Ан-26. Але коли почали показувати кадри з місця аварії — побачили рештки тіл цивільних пасажирів.

За даними слідства, бойовики вистрелили в літак із зенітно-ракетного комплексу "Бук". Використали ракету "Бук Телар". Слідство вже встановило, що озброєння належить 53-й зенітно-ракетній бригаді армії Російської Федерації.

— Від так званого міністра оборони до польового командира підозрювані формують ланцюжок, що зв'язує самопроголошену ДНР із Росією, — каже Фред Вестербеке, головний прокурор Нідерландів. — З її допомогою вони змогли доправити важке озброєння з Росії на місце боїв на Донбасі. Так "Бук" 53-ї бригади міг опинитися на полі в Первомайському (місце пуску ракети, за даними слідства. — ГПУ).

Слідчі на прес-конференції на­звали чотирьох основних підозрюваних. Оголосили їх у міжнародний розшук.

Першим є російський полковник Федеральної служби безпеки Ігор Гіркін на псевдо "Стрєлков". У момент аварії обіймав пост так званого міністра оборони бойовиків і керував їхньою армією. З 2015-го живе у Москві.

Полковник Головного розвідувального управління Міністерства оборони Сергій Дубинський причетний до транспортування "Буку" з Росії на Донбас. Нині він живе в Ростовській області Росії.

Ще один підозрюваний росіянин — підполковник збройних сил Росії Олег Пулатов із позивним "Гюрза". Охороняв установку "Бук". 2015-го покинув окуповані території та зник.

Єдиний підозрюваний українець — донеччанин Леонід Харченко з псевдонімом "Крот". Командир незаконного збройного формування "Восток". Координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію його в Росію. Сьогодні переховується у Донецьку.

Суд над підозрюваними призначили на 9 березня 2020 року в окружному суді Гааги.

Процес може тривати близько року. Відбудеться, навіть якщо до цього часу нікого не затримають. На засіданнях представлять докази проти обвинувачених.

— Ми звернемося до Російської Федерації з проханням допитати і видати підозрюваних. Буде формальне звернення до України, щоб допитати українського підозрюваного, — говорить Фред Вестербеке. — Ми не звертаємося з проханням про екстрадицію. Тому що це заборонено українською та російською Конституціями. Але ми ще раз закликаємо Росію до співпраці.

Усіх чотирьох звинувачують у катастрофі повітряного судна, що спричинило вбивство 298 осіб. Згідно з кримінальним кодексом Нідерландів, можливе покарання — довічне ув'язнення.

Ігор Гіркін заявив, що не збирається давати свідчення. Також відмовився приїжджати на допит Сергій Дубинський.

Росія ігнорує запит на співпрацю з 2014 року. І далі стверджує, що не має жодного стосунку до катастрофи. У міністерстві закордонних справ Росії вважають, що слідчі висунули абсолютно голослівні звинувачення про причетність росіян.

Заяви слідчої групи додаткових коментарів не потребують, каже міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

— Розслідування чітко вказує на те, хто скоїв злочин, хто та звідки керував, — говорить міністр.

Назвали імена восьми причетних бойовиків

Група журналістів розслідувачів "Белінгкет" оприлюднила доповнений список причетних до катастрофи пасажирського літака. Крім чотирьох названих міжнародними слідчими, ідентифікують ще вісьмох бойовиків.

Едуард "Рязань" Гілазєв, 35 років, — командир із батальйону "Восток". Після збиття літака привіз члена екіпажу "Бука", який відбився від колони, до Сніжного.

Олег "Змій" Шарп, 47 років, — ідентифікований як бойовик, що телефонував командиру "Востока" Леоніду Харченку та запитував, як дістатися до місця запуску ракети.

Ігор "Бес" Безлер, 54 роки, — лідер бойовиків у Горлівці. Сприяв помилковій ідентифікації боїнга як військового літака.

Сергій "Боцман" Поваляєв, 43 роки, — поплічник Безлера, повідомив, що збили військовий літак.

Валерій "Батя" Стельмах, 64 роки, — повідомив Безлеру за кілька хвилин до збиття, що літак є військовим.

Ігор "Мінер" Українець, 48 років, — командир "групи Мінера", яку згадує Безлер в одній із перехоплених розмов про збиття боїнга.

Олександр "Скіф" Ходаковський, 47 років, — допоміг забезпечити транспортування установки "Бук", що прибула до Донецька.

Олександр "Санич" Семенов, 52 роки, — допомагав забезпечити транспортування "Бука" до Донецька.

Зараз ви читаєте новину «Трьох росіян та українця підозрюють у збитті малайзійського Боїнга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути