Ексклюзиви
четвер, 28 лютого 2008 07:09

Трирічний Станіслав Матищук помер від невідомого вірусу

Автор: фото з сімейного альбому Матищуків
  За день до смерті мати Станіслава привела його в лікарню з температурою 37,7. У нього не було ані кашлю, ані нежитю
За день до смерті мати Станіслава привела його в лікарню з температурою 37,7. У нього не було ані кашлю, ані нежитю

22 лютого в реанімації Гайсинської дитячої районної лікарні на Вінниччині помер 3-річний Станіслав Матищук. Хлопчика о 6.30 ранку з високою температурою батьки привезли з села Мар"янівка Гайсинського району. Він був єдиною дитиною в сім"ї.

— Хлопчик був у жару, марив, — розповідає завідувач лікарні Олена Звенигородська. — Ми поклали його в реанімацію. З Вінниці спеціально викликали реаніматолога та невролога. Але врятувати дитину було неможливо.

Напередодні, 21 лютого, мати Станіслава привела його в лікарню з температурою 37,7. У нього не було ані кашлю, ані нежитю. За словами Олени Звенигородської, хлопчик був жвавим та активним. Госпіталізувати його не було потреби.

— Нам виписали нурафен, — говорить батько Станіслава, 26-річний Олександр Матищук. Його губи затремтіли. — В інструкції написано, що препарат може викликати блювання, кровотечу та високу температуру. Тому коли дитина почала блювати, ми не злякалися. Але цілу ніч не спали. Син мучився через температуру. Під ранок його руки й ноги хололи, а температура підіймалася до 39,5.

На широкому подвір"ї Матищуків бігають кури. Через горе господарі забули закрити хвіртку на задній двір. Спущений із прив"язі собака не реагує на чужих людей. Біля нового цегляного будинку немає дерев. Сусіди кажуть, що сім"я добудувала хату й переїхала сюди два роки тому.

Через вікно виглядає жінка в чорній хустині. Це 27-річна Оксана, мати Станіслава. Час від часу витирає очі носовичком. Спілкуватися відмовляється, не може говорити.

— Протягом зими ми четвертий раз звертались до лікаря, — зітхає батько. — Завжди в дитини хвороба проходила без насморку і кашлю, просто підіймалася температура. Щоразу не більше трьох днів. Ніхто не попереджав нас, що треба продовжувати лікування п"ять днів, навіть як ознаки хвороби щезли. Останній раз він хворів за тиждень до смерті.

Олександр працює в Гайсині бурильником на гранітних кар"єрах. Мати — обліковець у приватній фірмі. Щоранку сім"я на власному авто виїжджала з села до райцентру. Станіслава відводили до дитсадка. За два тижні до його смерті заклад закрили на карантин. Лікарі відкидають можливість зараження вірусом від інших дітей.

— Я впевнена, що це вірусна інфекція, — зауважує Олена Звенигородська, — вона найперше вражає судинну систему та мозок. Стверджувати, що це був грип не можна, бо кожен вірус може спричинити таке. Хлопчик помер від набряку мозку, але результати будуть відомі після вірусологічної експертизи.

Дослідження вірусу, який вразив дитину, проводять у Вінниці. Результат буде відомий за 28 днів. Батьки незадоволені роботою лікарів.

— Ми ж тричі за зиму хворіли. Могли призначити більш інтенсивну терапію, — додає батько. — Нам сказали, що один лікар має вести дитину. Ми до одного і зверталися, але не допомогло.

14 лютого в місті Хмільник Вінницької області померла 24-річна Наталя Рикачевська. За два тижні до того вона захворіла на грип, згодом стала почуватися краще й поїхала на роботу до Вінниці. Через кілька днів температура знову піднялася, почався сильний головний біль.

Зараз ви читаєте новину «Трирічний Станіслав Матищук помер від невідомого вірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути