вівторок, 20 червня 2017 07:25

"Торік всі їздили відпочивати в Росію, тепер кожен другий хоче в Європу"

Автор: www.novosti.dn.ua
  До Маріупольської міграційної служби їдуть оформляти паспорти жителі окупованих територій. Чергу тут займають з ночі
До Маріупольської міграційної служби їдуть оформляти паспорти жителі окупованих територій. Чергу тут займають з ночі

"Тур за паспортом. Море впечатлений, никаких очередей и приятные воспоминания", — такі оголошення розміщені на зупинках у Донецьку та групах у соцмережі "ВКонтакте" на окупованих територіях Донбасу.

Жителі різного віку масово оформлюють біометричні паспорти.

— Внук уехал в Германию. Говорил, год-два, устроится и заберет, — каже 76-річна Ольга Терещенко з міста Шахтарськ на Донеччині. Щойно повернулася з Маріуполя. Їздила туди за паспортом. — За кордоном ніколи не була. Паспорта не мала. Онук почав давити. Мовляв, скоро зможу сісти на поїзд і приїхати до нього. Програміст, працює у Штутгарті в Німеччині. Сюди ні грошей перерахувати, ні самому приїхати. Знайшов чоловіка з оформленням паспортів, сам платив. Процедура сподобалася. Ми приїхали бусом під якусь будівлю в Маріуполі. Групою зайшли, нас сфотографували. Сказали, підписатися у бланку. Водій ще на обід усіх завіз. Давали борщ, котлету, кашу, компот. А мужикам ще й по 100 грамів. Паспорт привезуть за 20 днів. Роздадуть під розписку.

Оформити біометричний паспорт для жителів окупованих територій коштує в середньому 3500 грн. Без посередників — утричі дешевше.

— Такие туры стали популярными. Каждый день набирается полный автобус детей и взрослых. Люди устали от неинтересной жизни в ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей. — ГПУ). Хотят впечатлений, — розповідає організатор туру Юрій. Прізвище не називає. Каже, що з Маріуполя. — Торік всі їздили відпочивати в Росію, кожен по разу з'їздив і побачили, що там нічого ловити. Вбиті хати, відсутній сервіс. Тепер кожен другий хоче в Європу. Більшість одразу їде в турфірму та купує тур. Брехня, що на Донбасі немає грошей. Там залишилися люди двох категорій — бідні та багаті. Минулого тижня возив жінку, чоловік якої рік грабував квартири. Золото, дорогі телефони й техніку здавали в Росію. Грошей отримали, а купити за них немає чого. Переїжджати не хочуть. Бояться, що свої ж закопають.

Заробітки організатора — від 800 до 1500 грн.

— Частину віддаю чиновникам, щоб без черг і запитань. Не всі мають старий український паспорт. Вимагають оригінал. У нас проходять ксерокопії. Є проблеми, бо людина з окупованої території. Самі б не оформили. А так я допомагаю, — продовжує Юрій. — Попереджають про перевірки з різних служб. У цей день скасовуємо поїздки.

— Мы пробовали сами решить проблему з паспортом. Сын после школы хочет поступать в Польщу, — розповідає 47-річна Тетяна з Донецька. — Виявилося, записатися на онлайн-чергу до державної міграційної служби не можна. В нас вони не діють. Заявку блокують. Без хабара вирішити питання неможливо. Терміновий паспорт за тиждень обійшовся у 5 тисяч гривень. Це вдесятеро дорожче, ніж якби жили в Україні.

Найчастіше "паспорт-тури" їдуть до Маріуполя, Бахмута, Волновахи, Констянтинівки, Сіверськодонецька на Донеччині.

— Більшість замовників із Луганська, Донецька та найближчих сіл, що на лінії розмежування. Люди зневірилися у припиненні вогню. Мріють по безвізу виїхати на роботу за кордон, — додає Юрій.

За паспорт можна отримати кілька років тюрми

За перші п'ять місяців 2017 року по біометричні паспорти до міграційної служби звернулися 1538 людей з окупованих районів Донбасу та Криму.

— У Криму біометричний паспорт можна оформити в середньому за 5 тисяч гривень, — каже Юрій. — Якщо немає українського, а лише російський — ціна зростає вдвічі. Для кримчан існує сховище біометричних паспортів. Це комірка в банку чи сейф, який орендують в однієї людини. Зберігання паспорта — майже 500 гривень на рік. Якщо такий знайде ФСБ, можна отримати кілька років тюрми.

Зараз ви читаєте новину «"Торік всі їздили відпочивати в Росію, тепер кожен другий хоче в Європу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути