пʼятниця, 30 вересня 2016 00:30

"Торік у нас померло шестеро. Цього року – стільки ж"

— Рік тому почала страшно кашляти. Лікарі виявили туберкульоз на початковій стадії, — розповідає 55-річна Наталія Гнатюк із 5-поверхівки на вул. Мілютенка, 23, у Деснянському районі столиці. — Торік у нас померло шестеро. Цього року — стільки ж. Усі чхають і кашляють. Сустави крутить у старих і в молодих. Чиновники обіцяють переселити, але це пусті балачки.

5-поверхівку звели понад півстоліття тому. Раніше це був гуртожиток підприємства "Київхімволокно". Тут жили його працівники. Після закриття заводу люди не виселилися, приватизували кімнати. Приміщення руйнувалося, бо ремонтувати його стало нікому. Кілька років тому його визнали аварійним. У стінах знайшли спори 39 видів грибків. Із них сім — особливо небезпечні. Їх називають убивцями імунітету. Спричиняють рак легенів, туберкульоз і астму.

Із Наталією Гнатюк піднімаємося на третій поверх. Через дірку в облупленій стіні видно каналізаційну трубу. Вона протікає. У під'їзді душно, смердить вогкістю. Стіни в чорно-зелених розводах.

— Це грибок. Ми його витираємо, а він знову проступає. Вже й кирпичі ним заражені, — пояснює Наталія Гнатюк. — Туалет, кухня й душ — общі. Ми вже згодні хоч на тимчасове житло, доки це знесуть.

Виходимо на вулицю. У голові паморочиться. Сідаємо на пофарбовану лавку біля під'їзду. Позаду на клумбі ростуть квіти. За кілька хвилин запаморочення минає. Підходять двоє чоловіків і жінка з дитячою коляскою.

— Писали листи в мерію, просили відселити. Весною приїжджав мер Кличко. Походив тут, подивився. Обіцяв допомогти. Київрада проголосувала за знесення нашого будинку і ще вісьмох довкола. Обіцяють виділити 282 квартири. Але досі нам навіть адреси на відселення не запропонували, — каже Сергій Микитенко.

— Нехай спочатку майданчик знайдуть. Чув, що хотіли виділити земельну ділянку на перетині вулиць Шолом-Алейхема і Мілютенка. Але там автостоянка. Власники машин не хочуть віддавати її під забудову, — додає Олександр Панасюк.

— Найбільше переживаю за тримісячну доньку. У нас кімната мала. Коляску поставити ніде. Залишаю в під'їзді. Боюся, щоб грибок на неї не перейшов, — говорить 27-річна Світлана.

— Загалом у столиці небезпечних для проживання будинків багато. Це не лише "хрущовки", а й будівлі, зведені в 1980-ті, навіть 2000-ні роки. Кілька таких є на проспекті Бажана й Курбаса, вулицях Тургенєвській, Гоголівській, Дмитрівській, Срібнокільській, Ахматової, — розповідає 56-річний Сергій Тимошенко, головний спеціаліст санепідемстанції. — Людей треба відселяти. Жити в таких умовах небезпечно.

Зараз ви читаєте новину «"Торік у нас померло шестеро. Цього року – стільки ж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути