Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 07:56

Тести на коронавірус робитимуть приватні лабораторії

Автор: facebook / Наталка Прудка
  Люди стоять у черзі до приватної лабораторії на вулиці Маяковського, 5, у Києві. Прийшли здати тест на коронавірус. У столиці найдешевше аналіз роблять у ”ДНК-лабораторії” — за 700 гривень. Туди займають чергу з п’ятої ранку. В інших клініках беруть у середньому по 2 тисячі гривень. Результат надсилають за один-два дні
Люди стоять у черзі до приватної лабораторії на вулиці Маяковського, 5, у Києві. Прийшли здати тест на коронавірус. У столиці найдешевше аналіз роблять у ”ДНК-лабораторії” — за 700 гривень. Туди займають чергу з п’ятої ранку. В інших клініках беруть у середньому по 2 тисячі гривень. Результат надсилають за один-два дні

13 жовтня уряд ­продов­жив карантин в Україні до 31 грудня. Підприємствам рекомендовано запровадити позмінний графік для працівників або перейти на дистанційну роботу. На спортивні змагання заборонили впускати глядачів.

По-новому визначатимуть карантинні зони. До червоної потраплятимуть населені пункти, де упродовж 14 днів на коронавірус хворітиме понад 320 людей на 100 тис. населення. Раніше цей режим запроваджували, якщо кількість нових пацієнтів уп'ятеро перевищувала середні показники по країні. До кінця тижня в червоній зоні перебуватимуть Суми і Канів на Черкащині. Кіровоградська область — у зеленій. Решта — у жовтій або помаранчевій.

На масових заходах у зеленій зоні можуть одночасно перебувати не більш як 50 осіб, у жовтій — 30, помаранчевій — 20. Ресторани повинні закриватися не пізніше 22:00.

— Це потрібні кроки. Найдієвіший механізм, що дозволить уникнути поширення коронавірусу, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років.

Для збільшення кількості тестувань МОЗ домовилося про дослідження в приватних лабораторіях. За їхні послуги Національна служба здоров'я заплатить майже 100 млн грн. Ще на 160 млн куп­лять обладнання й реагенти.

Приватні лабораторії робитимуть до 20% тестів по країні.

— Забір у пацієнта проводитиме наша мобільна бригада або лікар. Зразок передаватимуть у лабораторії. Не робитимуть безкоштовних тестів, якщо людина просто прийде з вулиці й попросить про це, — додає Степанов.

Аналіз на коронавірус без направлення в приватній лабораторії коштує від 700 до 2 тис. грн.

Міністерство освіти і науки рекомендує школам піти на канікули з 15 по 30 жовтня, а закладам вищої освіти на місяць запровадити дистанційну форму навчання.

Остаточне рішення про закриття шкіл і вузів прийматиме місцева влада або педагогічні колективи. Дитсадки працюватимуть.

— Якщо дистанційне навчання буде погано організоване, це негативно вплине на освітній процес. Але все можна виправити в наступні місяці, — каже виконувач обов'язків міністра освіти Сергій Шкарлет, 47 років.

На час дистанційного викладання МОН пропонує виселяти студентів із гуртожитків. Залишитися зможуть сироти, діти без батьківського піклування, переселенці, мешканці червоних зон.

— Карантин для старших класів — виправданий. Діти можуть бути вдома самі, батьки не відволікатимуться від роботи, — говорить співзасновник освітніх онлайн-курсів Іван Примаченко, 30 років. — Для молодших школярів, крім навчання, потрібне виховання й соціалізація. Їх неможливо якісно перевести на дистанційну форму.

Навчання студентів зміниться мінімально. Для більшості спеціальностей можна проводити лекції та семінари в додатку "Зум". Реферати скидати електронною поштою, а з викладачами спілкуватися в інтернеті.

— Освіта повинна перейти в онлайн. Винятком можуть бути діти до 10 років, які мало поширюють вірус, — розповідає керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю 38-річний Андрій Александрін. — На уроки мають приходити до 10 молодших школярів одночасно. Їх треба розсаджувати у провітрені й зволожені класи. Якщо заклад не може цього забезпечити, краще перевести на дистанційний режим.

На 15 жовтня в ­Україні ­інфекцію підтвердили у 281 239 людей. Вилікувалися 119 650 осіб, померли — 5302. Найбільше хворих у Харківській області та Києві — 26 913 та 28 512.

— За 36 років у медицині такої біди не бачив, — каже завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії Володимир Корсунов, 58 років. — За добу в інфекційній лікарні померли восьмеро. До штучної вентиляції треба було підключати 26 хворих, а оснащених ліжок у реанімації 12. Відкривали третій поверх дитячої інфекційної лікарні. Якщо поширення коронавірусу триватиме й інші медзаклади не обладнають для таких пацієнтів — годі сподіватися, що всіх порятуємо.

Зараз інфікованих приймають 210 опорних лікарень. Готуються до напливу пацієнтів відомчі заклади, підпорядковані Національній академії медичних наук.

— Київ, Одеса й Маріуполь планують розгорнути інфекційні госпіталі на випадок перевантаження лікарень першої та другої хвилі, — говорить голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги й медстрахування Михайло Радуцький, 51 рік. — Їх розмістимо у великих приміщеннях. У столиці таким може стати Палац спорту.

Зараз ви читаєте новину «Тести на коронавірус робитимуть приватні лабораторії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути