Ексклюзиви
вівторок, 11 жовтня 2011 06:45

Температура впала на 15 градусів

Через дощі та сильний вітер у ніч проти 10 жовтня без світла залишилися 29 населених пунктів у чотирьох областях — Вінницькій, Київській, Одеській та Чернігівській. Сильні дощі пройшли вперше за останні місяць-півтора. Минулого тижня вдень було +22°С. А в неділю та понеділок термометр показував +7°С. Температура знизилася на 15°С.

У школах, дитсадках та лікарнях вмикають опалення. Житлові будинки планують підключити 15 жовтня. Можуть і раніше, якщо упродовж трьох діб середня температура повітря становитиме +8°С.

Прохолодна дощова погода цього тижня утримається по всій країні, кажуть в Укргідрометцентрі.

— 15 жовтня на півночі може пролітати сніг, — говорить Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру. — Заморозки очікують у центральній частині країни 12–13 жовтня. 13 на заході та півночі вдень повітря прогріватиметься до плюс 4–9. Температура трохи нижча за норму, але не є аномальною.

Наближається свято Покрови, і зниження температури — звичайне явище, пояснює народний синоптик Валерій Некрасов із Дніпропетровська:

— Літо закінчилося. Тепла не буде. Заморозки на ґрунті можливі в середині жовтня. Далі все як восени: жовтень — брудний місяць, дощі, холодно. Перші морози почнуться у листопаді.

Організм пристосовується до холодної пори протягом двох тижнів, каже столичний імунолог 40-річний Олег Назар:

— Людина вдихає холодне повітря. Воно судомить судини на слизовій оболонці горла й носа. Там зменшується кількість імунних клітин. Віруси викликають запалення. Головне в таку погоду — не перегріватися й не мокнути. Бо, коли волога випаровується, тіло охолоджується. Є ризик занедужати.

Радить вживати вітамін С, посипати їжу спеціями — перцем, гвоздикою. Вони подразнюють слизову горла і посилюють кровообіг у мигдалинах. Це покращує роботу імунної системи. Можна попити імуностимулювальні фітопрепарати — настоянку женьшеню, радіоли рожевої.

Зараз ви читаєте новину «Температура впала на 15 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути