середа, 11 листопада 2009 08:23

"Таміфлю по печінці б"є нещадно"

— Відколи почався ажіотаж, в аптеку не завозили ані противірусних препаратів, ані жарознижувальних. "Анаферон" дитячий є і все, — каже продавщиця державної аптеки в райцентрі Кам"янка на Черкащині. У приміщенні жодного покупця.

За 200 м приватна аптека "Оптфармація 2". Там черга. Восьмеро з 10 замовляють протизастудні, жарознижувальні ліки. Чоловік років за 60 просить аспірин, запитує про "Таміфлю".

— Він є тільки в лікарнях, — відповідає фармацевт.

Кам"янська райлікарня отримала 25 упаковок "Таміфлю". Головний лікар 47-річний Костянтин Тамко говорить, що препарат призначили двом пацієнтам. В одного була висока температура, в другого — пневмонія. Побоювань за їхнє здоров"я немає.

На Черкащину завезли 8480 упаковок "Таміфлю". Розподілили по райцентрах, мають розвезти по сільських амбулаторіях.

— Багато людей у паніці розбирають ліки про запас, бо, гляди, не буде, — розповідає Олександр, сімейний лікар із Черкас. Прізвища не називає. — Наші люди звикли до самолікування. А тепер за найменших ознак ідуть до лікаря, тому й статистика зростає. А тим "Таміфлю" завалили Україну. Кажуть — найефективніші ліки проти грипу. Але ж він має побічні ефекти — тошнота і рвота. Про це мало є в інструкції. А я скажу, це від того, що препарат по печінці нещадно б"є. Якщо в людини проблеми з печінкою, то, може, й узагалі протипоказаний. Тут є питання до виробника. Та офіційно з такими претензіями ніхто не виступить, бо сьогодні це державна політика в умовах епідемії.

У село Іркліїв Чорнобаївського району Черкащини "Таміфлю" ще не привезли.

— У нас хворих із підозрою на грип немає. Є кілька ГРЗ, але ситуація стабільна, — розповідає головний лікар Іркліївської лікарні Микола Козаченко, 63 роки. — Раніше "Таміфлю" продавали в аптеці, але його мало хто брав. Мабуть, через ціну 420 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Таміфлю по печінці б"є нещадно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути