Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2009 07:51

Син Ющенка заснув на руках у губернатора

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент Віктор Ющенко ставить у суботу вінок до пам’ятника Тарасові Шевченку у селі Криві Коліна Тальнівського району на Черкащині
Президент Віктор Ющенко ставить у суботу вінок до пам’ятника Тарасові Шевченку у селі Криві Коліна Тальнівського району на Черкащині

У суботу за кілька кілометрів від села Криві Коліна Тальнівського району Черкащини зупиняються десятки автомобілів. На узбіччі — стіл, на ньому — коровай. За спиною голови Черкаської облдержадміністрації 50-річного Олександра Черевка стоять дівчата в національних костюмах. Чекають президента Віктора Ющенка, 55 років.

Від повороту на сусіднє село Корсунка наближаються кілька авто. Всі метушаться. Черевко йде назустріч. Із машини виходить президент зі своїм 5-річним сином Тарасом. Малий підперезаний широким козацьким поясом.

— Живі-здорові? — запитує впівголоса Ющенко губернатора.

— Живі-здорові, — відповідає той. — Здоров, козаче, — протягує руку Тарасові.

Президент перерізає блакитну стрічку й відкриває 14-кілометровий відтинок дороги Тальне—Криві Коліна. Нею їздитимуть жителі п"яти сіл. Дорогу збудували за бюджетні кошти. Нею кортеж вирушає до села.

У президентське авто сідають губернатор і 58-річний місцевий бізнесмен Володимир Мовчан. Він розпочав бізнес у Росії, 2004-го переїхав у рідне село. Його коштом збудували церкву, три містки через річку Гірський Тікич, відремонтували школу. В листопаді Мовчан завершив будувати дитсадок і клуб на 308 місць. Біля школи встановив пам"ятник Тарасові Шевченку з червоного граніту. Із постаментом його висота — 6 м.

Вулиці Кривих Колін заставлені дорогими автомобілями. Місцевих не видно. Усі зібралися на майдані біля школи. Після короткого молебню в церкві до людей виходить президент.

— У вас чудова, з типово українським гумором назва села, — каже. — Це я зрозумів, коли побачив табличку з написом "Кривоколінська медична амбулаторія". — Всі сміються.

Припікає сонце.

— Мовчан у Бога погоди вимолив, — перешіптуються жінки в натовпі.

Коли Ющенко починає говорити, над ним кружляє метелик. Президент його не помічає. Каже, йому не набридає відкривати пам"ятники Шевченкові.

— Не судіть мене жорстоко за ці п"ять років, — говорить із тремтінням у голосі. — Це був час української політики. Щоб піти уперед, нам треба сформуватися, як нація. Без Чигирина й Батурина ми залишимося не нацією, а перекотиполем. Інколи запитую себе: "Нащо мені ця каторжна робота — з українців ліпити націю?"

Президент згадує відвідини Донецька 18 листопада.

— 2004 року в Донецьку висіли біґ-борди двох видів: сяючого Віктора Януковича і Ющенка в есесівській формі. А тепер там є портрети ледь не всіх кандидатів. Кажу донецькій владі: за ці п"ять років навіть ви змінилися!

Віктор Ющенко переконаний, що нинішній уряд боїться реформ.

— Ні Тимошенко, ні Янукович не є українськими патріотами. Кожен із них думає, де він буде за два місяці, а не де буде Україна.

Президент говорить півтори години. Вручає грамоти будівельникам, відкриває клуб і садить дерево. Тарас засинає на руках у губернатора Черевка. Обіймає його за шию. Ющенко обдивляється школу й дитсадок, потім прощається, сідає за кермо "мерседеса".

Селяни з півгодини обговорюють подію.

— Усе, що він казав про свободу, — правда, — говорить 47-річний Микола Слободяник із Корсунки. — Вже привикли жити у свободі.

— Ющенко — добряк, — погоджується Марія Марченко, 71 рік, із села Кобринове.

Зараз ви читаєте новину «Син Ющенка заснув на руках у губернатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути