Ексклюзиви
пʼятниця, 04 лютого 2011 10:38

Священиків зманюють у Московський патріархат

Священиків зманюють у Московський патріархат

Державні службовці тиснуть на священиків Київського патріархату. Отцям настійливо рекомендують переходити до Московської церкви. Обіцяють фінансову підтримку та сприяння у розбудові храмів.

Про це наприкінці 2010 року заявили представники Української православної церкви Київського патріархату. Цього тижня вийшло інтерв'ю патріарха Філарета, який зазначив: до літа влада намагатиметься забрати у них якомога більше храмів і передати в підпорядкування Московського патріархату. Бесіди проводять зі священиками у різних областях країни:

— На Вінниччині отців викликали до райдержадміністрацій і ставили ультиматуми. Такі випадки були й у Київській області. На Донбасі говорили з 70 відсотками священиків. Почалися рейдерські захоплення наших храмів. І всюди влада на боці російської церкви, — сказав патріарх Філарет.

— Я служу і в Тельманові, й у Донецьку, і в Маріуполі. Прихожан із кожним місяцем дедалі більше, — розказує російською отець Сергій, 37 рокiв, архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП. — Але наших священнослужителів останні півтора місяця обробляють як ніколи. Ця політика зародилася в Москві. Патріархові Кирилу важливо, щоб Україна була невід'ємною частиною його престолу. Церква Московського патріархату має в Україні сім мільйонів прихожан, а Київського патріархату — 14,5 мільйона.

За словами отця Сергія, священиків УПЦ КП намагаються підкуповувати:

— До мене як до правлячого архієрея через день дзвонить хто-небудь зі священнослужителів і нарікає, що місцеві бізнесмени та священики Московського патріархату приїжджали, спокушали срібняками, як Іуду. Мені теж робили пропозицію. Представниця облдержадміністрації сказала: "Ви повинні перейти в канонічну церкву, і тоді у вас усе буде добре". Я відповів, що церква має витримати гоніння. Це краще, ніж належати до гонителів.

16 січня вікарію Донецької єпархії отцю Всеволодові, 60 років, зателефонували на мобільний, призначили зустріч. Він вийшов у двір свого будинку. Двоє чоловіків не назвалися, але з їхньої мови отець зробив висновок, що вони священики.

— Представилися друзями, обіцяли, що йдеться про об'єднувальний процес. Я зрадів. А мені запропонували перейти під омафор (юрисдикцію. — "ГПУ") Московського патріархату. Ви, кажуть, безблагодатні, вас Росія не визнає. А я говорю: нас визнає Бог. У нас і зцілення відбуваються, й ікони мироточать. Потім згадали, що в мене немає машини, маленька церква, бідне житло. Обіцяли величезний собор і комфорт. Я відповів: "Знаєте, хлопцi, якщо замолоду не зрадив, то зараз — тим більше".

Зараз ви читаєте новину «Священиків зманюють у Московський патріархат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути