Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2008 07:05

Шведський король назвав політичну ситуацію в Україні критичною

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Король Швеції Карл XVI Густав (ліворуч), президент України Віктор Ющенко та їхні дружини — королева Сильвія (друга справа) і Катерина Ющенко — перед Секретаріатом президента вітаються з солдатами  почесної варти
Король Швеції Карл XVI Густав (ліворуч), президент України Віктор Ющенко та їхні дружини — королева Сильвія (друга справа) і Катерина Ющенко — перед Секретаріатом президента вітаються з солдатами почесної варти

У вівторок до Києва прибув король Швеції Карл XVI Густав, 62 роки, із дружиною Сильвією, 64 роки. Востаннє він був тут 30 років тому.

Доки кортеж монаршої сім"ї їде з аеропорту "Бориспіль" до Секретаріату президента, там завершують останні приготування. Підмітають опале листя та виставляють горщики з хризантемами. На подвір"ї шикується почесна варта та військовий оркестр.

Міністр юстиції Микола Оніщук проходить через рамку з металошукачем. Знімає пальто й залишає біля охоронця. Виходить на подвір"я в костюмі.

Президент Віктор Ющенко, 54 роки, із дружиною Катериною, 48 років, з"являються за 20 хв. до приїзду короля. Їх зустрічає керівник почесної варти. Ющенко вдивляється у нього, підходить і поправляє краватку.

Катерина Ющенко одягнула капелюшок і рукавички. Коли приїжджає Карл XVI Густав, юнак із почесної варти кілька разів тягне за дверцята автомобіля, зрештою вони відкриваються.

Військовий оркестр виконує гімни обох країн. Шведська делегація своєму підспівує, а український співає лише міністр закордонних справ Володимир Огризко. Король вітається з почесною вартою шведською мовою.

— Вітаємо! — вигукують солдати у відповідь.

Президент проводить гостя до Будинку Городецького. Там розмовляють понад годину. Потім виходять до журналістів. Перед Віктором Ющенком кладуть ручку та окуляри.

— Найдовше говорили про питання, які відносяться до нашого європейського вибору, — каже Ющенко. — Швеція займає лідируючу роль у питанні інтеграції України до Європейського Союзу. Сподіваємося, що найближчі місяці будуть направлені на те, щоб наповнити змістом цю європейську ініціативу.

Швеція головуватиме в ЄС у другому півріччі 2009 року. Віктор Ющенко висловлює сподівання, що в цей час між Україною та ЄС буде підписано Угоду про асоційоване членство. Переговори з її підготовки тривають.

— Нас об"єднує не тільки те, що наші кольори — синій і жовтий — це національні кольори Швеції та України, — каже Віктор Ющенко про двосторонні відносини. — І навіть важко розібрати, де чиї прапори — настільки вони зливаються. Це хороший символ.

Карл XVI Густав киває й усміхається. Зазначає, що Київ значно змінився з часу його останнього візиту. Це його приємно вразило.

— Це велике, красиве і динамічне місто. Його можна порівняти з будь-якою європейською столицею, — каже шведський монарх. — Зі мною приїхала бізнес-делегація зі Швеції. Це вищі представники найвідоміших у світі шведських компаній. Вони зацікавлені в розбудові та розвиткові ділових взаємин на благо обох країн.

Увечері під час зустрічі з головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком монарх цікавиться внутрішньополітичною ситуацією в Україні. Називає її досить критичною. На що Яценюк каже, що політичні проблеми є результатом демократичних перетворень, які переживає держава.

Увечері президентська та королівська сім"ї оглядають Софійський собор.

Державний візит королівської пари триватиме чотири дні. Збираються відвідати село Зміївка на Херсонщині, де живуть етнічні шведи. Також поїдуть до Криму.

Зараз ви читаєте новину «Шведський король назвав політичну ситуацію в Україні критичною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути