четвер, 24 червня 2010 04:00

Суд відмовився повернути Бандері звання Героя

Суд відмовився повернути Бандері звання Героя

У середу, 23 червня, Донецький апеляційний адмінсуд залишив без змін рішення про позбавлення Степана Бандери звання Героя України.

Його провідникові ОУН присвоїв указом президент Ющенко 22 січня цього року. 2 квітня Донецький окружний адмінсуд скасував той указ. У понеділок трійка суддів почала розглядати 23 апеляції. Їх подали онук Бандери — Степан, нардеп Анатолій Матвієнко, правозахисники і політв"язні з Києва, Одеси, Дніпропетровська, Донецька. Вимагали залишити звання.

Відповідач — чинний президент Віктор Янукович — передав суду заяву, що згоден із рішенням суду першої інстанції. Віктор Ющенко виступив проти. Але просив розглянути апеляцію без нього.

— Суд вільно тлумачив закон. Це привело до хибних висновків, — виголошує промову представник Степана Бандери-молодшого, адвокат Роман Орєхов. Він у вишиванці. Родом із російського міста Ростова-на-Дону, вiльно розмовляє українською. — У законі не йдеться, що право на державну нагороду мають виключно громадяни України. Це можуть бути і особи без громадянства, і вже померлі. Законодавець підкреслив: можна нагородити посмертно. А покійний автоматично перестає бути громадянином.

Адвокат каже, що суд перешкоджав приїзду Степана Бандери-молодшого.

— Мого довірителя повідомили про засідання за три дні електронною поштою замість повістки. Він був у Калгарі, фізично не міг дістатися Донецька вчасно, — Орєхов жестикулює, виступаючи з трибуни. Просить скасувати рішення окружного адміністративного суду, бо воно "абсурдне і ганебне". У залi аплодують.

— Треба провести історико-правову експертизу в Національному інституті пам"яті. Поставити питання перед фахівцями: чи вважати Бандеру громадянином України? Невипадково в преамбулі Конституції йдеться про спадкоємність державності, про багатовікову історію державного будівництва, для якого багато зробив Бандера, — говорить Василь Сухов, правозахисник із Дніпропетровська. Суд відмовляє йому в клопотанні.

Апелянти кажуть: указ про нагородження Бандери не зачіпає інтересів донецького адвоката Володимира Оленцевича, який подав позов. Вважають, що справу треба передати в Київ. Оленцевич сидить у першому ряду, нервово перебирає збірники законів.

Навіть мертвий Бандера страшний для антиукраїнської влади

Засідання триває 9 год.

У коридорі на лаві чекає літній чоловік із відзнаками УПА.

— Я малолітній політичний в"язень. Мене судив 1948 року окупаційний радянський суд у місті Стрий, — говорить Євстафій Копач, 80 рокiв. — А сюди я прийшов, бо мені цікаво, який суд маємо в сьогоднішній Україні. Бачу, він не відрізняється від того. Навіть мертвий Бандера страшний для антиукраїнської влади. У цієї влади свої герої, Бандеру вона боїться.

Судове засідання переносять на 22 червня. Семеро учасників процесу просять відкласти на 25-те. Суд відхиляє це клопотання. Наступного дня проводить дебати без участі тих, хто подавав апеляцію. На оголошення рішення приходить тільки один із них — Володимир Кружко із міста Селидове на Донеччині.

Суддя Любов Василенко зачитує ухвалу. Голос вiд хвилювання такий, наче вона плаче:

— Аргументи апеляційних скарг не спростовують висновків суду першої інстанції. Степану Бандері не може бути присвоєне звання Героя, бо не був громадянином України.

Колега у мантії зі скриньки у столі виймає льодяник, простягає cуддi. Цукерка падає. Суддя Василенко робить колезi знак рукою. Продовжує оголошувати присуд.

Після засідання Володимир Кружко надіває на голову картуза із тризубом. Виходить із суду, сідає в тролейбус. Там безкоштовно роздає пасажирам газету українською мовою.

— Донецький суд дискредитував усю систему адміністративного судочинства, — коментує телефоном адвокат Роман Орєхов. — Є такі слова Мішеля Монтеня: "Іноді вироки страшніші, ніж власне злочини".

Зараз ви читаєте новину «Суд відмовився повернути Бандері звання Героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути