четвер, 05 лютого 2009 17:53

Столична мерія зароблятиме на дітях

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Чемпіонка України й Європи з настільного тенісу 18-річна Євгенія Васильєва тренується в підлітковому клубі ”Лідер” на столичній Борщагівці. Праворуч від неї за грою спостерігає  тренер Тетяна Кокуніна
Чемпіонка України й Європи з настільного тенісу 18-річна Євгенія Васильєва тренується в підлітковому клубі ”Лідер” на столичній Борщагівці. Праворуч від неї за грою спостерігає тренер Тетяна Кокуніна

"Ну от, дивіться самі. За апетитами мерії, у клубі "Лідер" можна зробити цілий гастроном. Бо в них зала велика, має 288 "квадратів", — іронізує Олександр Євтушенко, 44 роки, директор централізованої системи підліткових спортивних клубів Святошинського району.

— У спортивному підлітковому клубі з настільного тенісу "Лідер" на Борщагівці займаються 87 дітей, — розповідає старший тренер Тетяна Кокуніна, 47 років.

Столична мерія хоче, аби батьки платили щомісяця за уроки в таких клубах по 450 грн за дитину.

— Віталій Журавський, заступник мера з питань освіти, зібрав минулої п"ятниці на нараду всіх керівників районних управлінь освіти, сім"ї, молоді та спорту. Там і заявив: клуби мають стати платними, бо в міському бюджеті треба латати дірки. Головне управління сім"ї, молоді й спорту мерії підрахувало, що тоді на клубах можна заробляти щомісяця понад 6 мільйонів, — каже "ГПУ" Юрій Лєсков, 41 рік, начальник Святошинського управління сім"ї та молоді.

— Заняття в нас безкоштовні. Батьки платять за спортивну форму, ракетки та м"ячі. Щомісяця виходить десь 40 гривень. Якщо встановлять плату, то клуб можна зачиняти. Район у нас не елітний. Цим дітям дорого купити навіть звичайну ракетку. А багаті діти сюди не ходитимуть. Вони ліниві, не амбітні, — вважає Кокуніна.

Чемпіонка України та Європи 18-річна Женя Васильєва грає в настільний теніс у "Лідері" п"ять років. Займається двічі на день. Учиться на першому курсі Інституту фізкультури:

— У мене тільки мама. Вона працює інженером у Запоріжжі. Живу на стипендію 300 гривень, дещо дає мама, дещо вдається заробити на чемпіонатах. Грошей, аби платити 450 гривень, не маю.

На кожен із 18 святошинських клубів районний бюджет передбачив 4,5 бюджетні ставки. Ніхто з тренерів і вихователів не працює на повну ставку. Здебільшого, їх розбивають на дев"ятьох осіб. Гроші, отримані від платних гуртків, ідуть на розвиток клубу та зарплату вчителів. Виділені районом бюджетні гроші витрачають теж на зарплату, ремонт, комунальні платежі й охорону.

Інший підлітковий клуб "Кентавр" розташований на першому поверсі в житловому будинку. Три невеличкі кімнати, хореографічна зала. Малюків готують до школи, вчать  малювати за 80 грн щомісяця, заняття з хореографії коштують 100 грн. У "Кентаврі" займаються 108 дітей, від 4 років.

— Батьки не зможуть платити 450 гривень. Через кризу до нас уже перестали ходити п"ятеро діток. Якщо таку ціну встановлять, то ми зачинемося, — розповідає "ГПУ" Ольга Томачук, 41 рік, керівник "Кентавра".

Киянка Катерина Розсохата, 30 років, привела на заняття з підготовки до школи 5-річного сина Михайла. За одне заняття жінка платить 10 грн.

— Я згодна платити гроші за навчання. Але 450 гривень занадто. Учителюю в ліцеї, заробляю тисячу двісті гривень. Із січня Черновецький зменшив зарплату на 20 відсотків, а ціну на проїзд і тарифи підняв. Ще й платну медицину запровадить. Наш мер — просто шизофренік, — обурюється Катерина Розсохата.

Усього в столиці 180 підліткових клубів, у них займаються 20 тис. дітей, із них 6 тис. — діти пільговиків.

Зараз ви читаєте новину «Столична мерія зароблятиме на дітях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути