вівторок, 07 листопада 2017 00:45

"Стіни в кімнатах вкрилися пліснявою. Витираю, а вона проступає знову"

"Опалення не було з початку сезону. Квартира наріжна. Від сирості стіни почорніли. Вмикаємо обігрівачі — цвіль не зникає. Зверталися в Київенерго, відповіді не отримали", — пише у "Фейсбук" киянка Оксана Тверська. Живе на вул. Донця, 9.

Опалювальний сезон розпочався 16 жовтня. Досі майже 300 столичних будинків не мають опалення. Не увімкнули через прориви тепломереж, повідомляють у міськадміністрації. Ще 142 багатоповерхівки без тепла з інших причин.

— Більшість труб — зношені, як папір завтовшки. Початок опалювального сезону затримується через велику кількість аварій, — пояснює міський голова 46-річний Віталій Кличко.

— Кондиціонери й тепловентилятори майже не вимикаємо. Повітря у квартирі нагрівається до 20 градусів. Але дуже сиро. Стіни в кімнатах вкрилися пліснявою. Витираю, а через кілька днів вона проступає знову. Купили лампу УФО на випадок, якщо тепло не увімкнуть до морозів, — розповідає 29-річна Катерина Аніретак. — У жовтні за електрику заплатили 733 гривні. Попереднього місяця було 280. Вирішили весною переїжджати у приватний будинок. Там не так залежатимемо від місцевої влади та компаній.

Опалення подали до 98% об'єктів. Проблеми можуть бути з прибудинковими комунікаціями чи всередині дому. Такі аварії мають лагодити жеки, кажуть у Київенерго.

— Если в некоторых домах нет теплоносителя, это может быть из-за повреждений этих домов или отсутствия формы Е 8. Она подтверждает готовность многоэтажки принять тепло, — каже 59-річний Іван Плачков, голова наглядової ради Київенерго.

Енергокомпанія відмовляється подавати тепло в комунальні й державні адміністративні заклади. Бо 13 жовтня Національна комісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних тарифів знизила плату за опалення для підприємств, держустанов, дитсадків, шкіл, лікарень, закладів культури. Тепер вони мають сплачувати, як і населення, — 31,55 грн за "квадрат" опалюваної площі. Київенерго вважає нові тарифи необґрунтованими і вимагає дотацій із державного чи міського бюджету.

Без опалення псуються експонати Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків у центрі Києва.

— Температура у фондах музею за 35 років не падала так низько. Сьогодні тут 8,5 градуса тепла, а, за світовими стандартами, має бути не нижче плюс 16. Вологість вища на 6 відсотків. На експозиції тепліше — відвідувачі нахекують, — розповідає 3 листопада заступник гендиректора музею з наукової роботи 58-річна Олена Живкова. — У фондах позамотували батареї. Бо, коли увімкнуть опалення, різкий перепад температури може знищити експонати XIV століття. Старе дерево на картинах та іконах, яке вже трохи відсиріло, почне швидко всихатися. Дерев'яні ікони можуть розколотися. А живопис — це ж як пиріг із листового тіста. Фарба на полотнах трісне, згорнеться трубочками й осиплеться. Через це не можемо вмикати обігрівачі. Така проблема не лише в нас, а й у інших музеях Києва.

— Київенерго купує газ для опалення бюджетників по 7,9 тисячі гривень за тисячу кубометрів. А продає державним і комунальним закладам — за 4,9 тисячі. Тобто працює собі на збиток. Міська чи державна влада мають відшкодовувати їм різницю в тарифах. Інакше це робитиметься за рахунок населення, — пояснює 56-річний Олексій Кучеренко, колишній міністр ЖКГ.

— Підготовка міста до опалювального сезону нікуди не годиться. Навіщо людям на літо перекривали гарячу воду, проводили профілактику мереж, якщо під час підключення все одно рве — то в одному, то в другому місці. Зношеність комунікацій колосальна. І тут треба не лише змушувати Київенерго міняти труби, а й долучатися до цього процесу. Складається враження, що мер із Київенерго самоусунулися від цієї проблеми.

На відновлення труб потрібно 600 мільйонів євро

— У Києві 2,6 тисячі кілометрів тепломереж. Із них 70 відсотків зношені. Прокладені у 1970-х на 25 років, — повідомляє заступник голови КМДА 41-річний Петро Пантелеєв.

— На початку року місто виділило понад 70 мільйонів гривень на їхню заміну. Відремонтували майже 15 кілометрів найбільш дірявих. Для відновлення всіх потрібно близько 600 мільйонів євро. Найбільше за рік оновлювали 40 кілометрів труб. Найгірша ситуація в Оболонському, Шевченківському, Солом'янському районах столиці, житлових масивах Нивки та Сирець.

Зараз ви читаєте новину «"Стіни в кімнатах вкрилися пліснявою. Витираю, а вона проступає знову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути