пʼятниця, 23 лютого 2018 07:15

"Справжня незалежність почалася 2014 року"

Автор: WWW.UKRINFORM
  Проект Меморіалу Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві підготували архітектори Ірина Волинець і Марія Процик. Комплекс займатиме територію від майдану Незалежності до верхнього виходу із станції метро Хрещатик
Проект Меморіалу Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві підготували архітектори Ірина Волинець і Марія Процик. Комплекс займатиме територію від майдану Незалежності до верхнього виходу із станції метро Хрещатик

— Позаторік тут не було місця від квітів і лампадок. Сьогодні майже ніхто не купує, — каже 60-річна Катерина Василівна. Продає квіти й лампадки біля виходу зі станції метро Хрещатик у Києві. 20 лютого в ­Україні вшановують Героїв Небесної сотні — 18–20 ­лютого 2014‑го силовики розстріляли в центрі столиці 100 учасників протесту.

Офіційні заходи починаються зранку. З колонок лунає пісня "Пливе кача". О 8:00 квіти на вул. Інститутській кладуть президент Петро Порошенко з дружиною Мариною. У цей момент поліцейські перекривають усі проходи на вулиці.

О 10:00 до портретів загиблих приносять квіти прем'єр-міністр Володимир Гройсман і голова Верховної Ради Андрій Парубій. Перехожі оточують їх, свистять, кричать: "Ганьба!" Запитують, коли покарають винних у розстрілах. Троє чоловіків намагаються прорватися до Гройсмана, їх перехоплюють охоронці.

— Це прояв абсолютного безкультур'я. Якщо в людини є питання, вона може підійти до мене й поставити його, — каже Гройсман.

Разом із Парубієм швидко йдуть до Михайлівського собору — там починається молебень за загиблими.

Опівдні два десятки чоловіків і жінок вішають на деревах на Інститутській білих паперових янголів.

— На акцію прийшли люди, пов'язані не політичними амбіціями, а пам'яттю. У такі дні вони мають бути разом, — каже співачка 47-річна Анжеліка Рудницька.

На вул. Інститутську піднімаються семеро священиків. Запрошують усіх на освячення місця майбутнього музею-меморіалу Революції гідності. Його зведуть навпроти виходу з метро Хрещатик. На час молитви "Пливе кача" стихає.

— Маємо зробити Україну такою, якою її хотіли бачити наші герої. А меморіал нагадуватиме нам про те, що відбулося, — каже 48-річний Володимир Голоднюк, батько загиблого Героя Небесної сотні Устима Голоднюка.

— Тільки після Майдану ми стали почуватися людьми. Відчули себе нацією, яка може здолати всіх. Справжня незалежність почалася 2014 року. До того були тільки розмови, — каже Володимир Ворон, приїхав до Києва із Хмельницького.

Сумчанин 45-річний Валерій Дулька четвертий рік буває 20 лютого на майдані Незалежності. Тут загинув його друг Олексій Братушка.

— Вирушили в Київ у січні, як усе почалося на вулиці Грушевського. Були до 10 лютого і повернулися. 18-го Олексій поїхав сам — я лежав у лікарні з пневмонією. По телефону обіцяв мені повернутися за два дні. Обіцянку виконав — через два дні його привезли в труні. Я приїхав подякувати всім цим хлопцям, — Валерій Дулька показує на портрети загиблих і витирає рукавом сльози.

Зараз ви читаєте новину «"Справжня незалежність почалася 2014 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути