Ексклюзиви
субота, 12 січня 2008 07:07

Справу потерпілих на Скнилові розглядають у Страсбурзі

Європейський суд із прав людини взяв до розгляду позов 90 потерпілих у Скнилівській трагедії 27 липня 2002 року на львівському аеродромі.

— Двері всіх судів в Україні для нас закрилися 2 березня 2006 року після ухвали Верховного суду. Тому ми зібрали всі скарги потерпілих і через півроку звернулися до Європейського суду, — розповідає голова громадської організації "Скнилівська трагедія" Стефан Козак, 58 років. — Органи влади України не провели належного розслідування обставин смерті загиблих, а переймалися доведенням непричетності генералів Збройних сил до авіакатастрофи та пошуком винних нижчого рангу.

У позовній заяві до Європейського суду потерпілі вказують, що Україна застосовує різні критерії визначення розміру відшкодування моральної шкоди своїх громадян та іноземців.

— Є прецедент: авіакатастрофа 4 жовтня 2001 року над Чорним морем, — каже Стефан Козак. — Тоді від української ракети упав російський пасажирський літак. Родинам загиблих Україна виплатила по 200 тисяч доларів за кожного пасажира — у десятки разів більше, аніж потерпілим на Скнилові. Ми домагаємося адекватної компенсації.

Потерпілі на аеродромі отримали різні виплати. 20 тис. грн за втраченого сина і внука дали Надії Омельчук. Насті Міхно, в якої на Скнилові загинули батьки, — 60 тис.

— Зате одному чоловікові, який зазнав тілесних ушкоджень середньої тяжкості, присудили 250 тисяч гривень, — каже Стефан Козак. — П"ята частина заявників досі не отримали грошей.

Справу у Страсбурзі можуть розглядати від кількох місяців до років.

Зараз ви читаєте новину «Справу потерпілих на Скнилові розглядають у Страсбурзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути