вівторок, 25 липня 2017 07:35

Щомісяця троє людей судяться за мову

Щомісяця троє людей судяться за мову

— На Заході України більшість закладів обслуговують українською. В Центрі і на Сході — російською. Навіть на прохання відвідувачів відмовляються приймати замовлення державною мовою. Це порушення закону. Займаюся тими, хто потрапляє в такі ситуації. За місяць приходять від трьох людей. Раніше не було жодного, — розповідає член громадської організації "Незалежні" 35-річний Святослав Літинський. Перший в Україні отримав паспорт без сторінки російською мовою.

Як діяти, коли відмовляються обслуговувати українською мовою?

— Споживач має право попросити, щоб прислали україномовного офіціанта чи продавця. Перший крок у разі відмови — запис до книги скарг. Робиться заголовок "Скарга" й описується ситуація. Наприкінці вказується адреса, на яку власник повинен прислати письмову відповідь. У нього буде сім днів, щоб повідомити, як вирішив цю проблему. Без запису керівництво не дізнається про те, що сталося. Тому працівники можуть відмовитися принести книгу. Це порушення прав людини. Найефективніше викликати поліцію. Можна фіксувати все на телефон.

У яких випадках за обслуговування російською подають до суду?

— Якщо власник не надав відповіді на скаргу чи ситуація повторилася у тому ж місці. Судовий збір у таких справах не стягується. Але перед тим, як подати позов, потрібно залишити запис у книзі скарг удруге. Раджу його про всякий випадок сфотографувати. Нещодавно боєць АТО виграв суд у магазину "Варус". Зараз судимося з мережею магазинів "Космо".

Суд може стати на бік закладу?

— Проблема в тому, що в нас нечітко виписане законодавство. Суди можуть трактувати його по-різному. Наприклад, є право на доступ до інформації українською мовою. Але не всі суди зараховують до нього обслуговування клієнтів. Деякі переконані, що українською зобов'язані бути лише цінники та інструкція. Нещодавно була ситуація зі спортивним клубом "Спортлайф". Клієнтку Ганну Романюк сім місяців відмовлялися обслуговувати українською. Вона подала до суду і програла. Виявилося, у неї закінчився абонемент. На той момент вона вже не була їхнім клієнтом.

Як можуть покарати власника закладу?

— Ніяк. Державна споживча служба має право виписувати штраф до 30 відсотків вартості всіх товарів на складі. Це великі гроші. Але в них немає затверджених зразків актів. Якщо прийдуть у магазин і зафіксують порушення, не можуть його зареєструвати. Кримінальна відповідальність може настати, якщо не виконати рішення суду. Власника можуть посадити.

Зараз ви читаєте новину «Щомісяця троє людей судяться за мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути