вівторок, 15 листопада 2016 07:55

Снігопад знеструмив 955 сіл
2

Чоловік відкидає сніг із дороги на парковці в Києві. Снігопад у столиці почався зранку 13 листопада. Через це в місті утворилися великі затори, погано ходив транспорт
Фото: REUTERS
Дівчата фотографуються на одній із вулиць Києва, 13 листопада 2016 року. Найбільше снігу за вихідні випало в Рівненській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій і Житомирській областях

11 областей постраждали від снігопаду 12 і 13 листопада. Опади знеструмили 955 населених пунктів. Через хуртовину й ожеледицю відміняли міжміські автобусні рейси, погано працював громадський транспорт.

Найбільше снігу було на Заході. У Рівненській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій і Житомирській областях — до півметра заввишки.

У Львові випало 107% місячної норми опадів — 49 мм. Уранці 14 листопада на чотири міські маршрути не виїхав жоден автобус. За іншими напрямками курсувало вдвічі менше транспорту.

— Уперше йшла понад дві години з дому до центру, — каже стиліст у львівському салоні краси 23-річна Мирослава Шульців. — Маршруток завжди було достатньо. А сьогодні стояла 30 хвилин у черзі. Так і не сіла. Бо автобуси вщент забивалися ще на кінцевій зупинці.

Міська влада закликала долучитися до прибирання власників магазинів.

У селі Кваси Рахівського району на Закарпатті через негоду в суботу водій урізався в електричний стовп. Частина села на дві доби залишилася без світла.

— Люди сиділи вдома й палили для освітлення все, що мали, — говорить Олександр Капустей, 60 років. — Найбільше проблем було в тих, у кого система опалення на циркуляції. Без електрики вона не працює. Розпалювали грубки. Погано було й без плиток, прасок і мікрохвильовок. Але майже у всіх є пічки на дровах.

На Хмельниччині через обриви електропроводів струм зник у понад 200 селах чотирьох районів. До частини населених пунктів ремонтники добиралася кіньми й на лижах.

— Світло пропало о п'ятій ранку в неділю, — говорить 45-річна Наталя Свінціцька з Білотина Ізяславського району. — З села ніхто не може виїхати. Хлопці тракторами розчищають дорогу.

З автовокзалів Хмельницького відмінили більшість маршрутів. Автобуси, які виїжджали, застрявали посеред дороги.

— Зовсім не їздили в північну сторону області. Водії переговорили між собою та вирішили не ризикувати й не палити бензин, — каже директор компанії "Хмельницьктранс" 72-річний Петро Тернавський.

В Івано-Франківській області на два дні закрили для навчання професійно-технічні училища, коледжі та школи.

У Чернівцях в понеділок відмінили навчання в школах.

Найменше від снігопадів постраждала Черкащина. На вихідних у більшості районів там ішов дощ. Були невеликі заморозки.

На Полтавщині снігопад зачепив шість районів. 12 автівок рятувальники витягли із заметів. На Вінниччині через ожеледицю чотири вантажівки з'їхали в ­кювет.

49,99 гривні коштує одна з найдешевших пластикових лопат для відкидання снігу. У соцмережах пишуть, на вихідних їх розкупили в містах, які найбільше постраждали від снігопадів.

50 сантиметрів снігу випало в Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій і Житомирській областях. Про це повідомляє Держслужба надзвичайних ситуацій. 30—40 см — на Київщині та Чернігівщині.

361 людина звернулася у столичні травм­пункти за медичною допомогою 13 листопада. Серед них — 10 дітей. Більшість упали через ожеледицю. Отримали переломи рук.

Зараз ви читаєте новину «Снігопад знеструмив 955 сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути