середа, 23 грудня 2009 10:29

Слон дві доби не їсть після "електропастуха"

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  20 грудня біля входу до Київського зоопарку двоє активістів у масках звірів залізли в клітку. Так зображували поведінку тварин у замкненому просторі
20 грудня біля входу до Київського зоопарку двоє активістів у масках звірів залізли в клітку. Так зображували поведінку тварин у замкненому просторі

"Київський зоопарк — концтабір для тварин!". Із таким плакатом 20 грудня пікетували вхід до нього кілька десятків жителів столиці. Вимагають гідних умов утримання звірів.

"Зоопарк, за визначенням, — науково-просвітницька установа. Перетворення його на торговельно-розважальний комплекс, в якому нехтують життям і правами тварин, неприпустимо", кажуть організатори пікету. Вони вважають, що керівництво закладу не компетентне керувати таким складним комплексом. А генеральний директор Світлана Берзіна, кажуть, має погашену судимість і у 1990-х була причетна до організації собачих боїв.

Про стан справ у столичному зоопарку "ГПУ" розповідають двоє звільнених нинішнім керівництвом працівників — колишній завідувач наукового відділу зоопарку Сергій Григор"єв, 44 роки, та екс-заступник директора Кирило Трантін, 36 років. У зоопарк їх не пускають. В охорони чорним фломастером написані імена й прізвища Сергія, Кирила та ще трьох колишніх працівників наукового відділу. Їх звільнили, бо восени вони розказали громадськості про жорстоке поводження з тваринами. Григор"єв і Трантін не заходять на територію закладу навіть із квитками. Остерігаються, що директор Світлана Берзіна звинуватить їх у спробі отруїти тварин. Але постійно спілкуються з колишніми колегами. Так дізнаються про новини.

Ми славилися уссурійськими тиграми

Як змінився столичний зоопарк?

Кирило Трантін: Це вже не зоопарк, а звіринець. У 1970 роках він був найкращим у СРСР. Туди приходило понад два мільйони відвідувачів щороку. Нас прийняли до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів. Ми славилися уссурійськими тиграми, потомство роздавали в Європу, Росію. Євгена Кирилюка зняли з посади директора, коли мером став Черновецький. Поставили Федора Ромаша, директора бані. При ньому нас вигнали з асоціації зоопарків. Потім призначили Толстоухова. Із лютого 2008-го зоопарком керує Світлана Берзіна. Призначили її без конкурсу, вона — людина Ірени Кільчицької, заступника Черновецького.

І що там відбувається зараз?

Кирило Трантін: Вона відмовилася зробити школу юннатів, знищила науковий відділ із 10 чоловік, бо нібито нема грошей. На будівлі з"явилася тріщина. Замість того, щоб виділити кошти на цемент, купують банер із рекламою зоопарку. Торік зоопарк заробив понад 12 мільйонів гривень. Цього року — 17 мільйонів. Дохід із торгівлі — 700 тисяч. Це великі гроші. Якщо не красти, зоопарк може прожити.
Сергій Григор"єв: Світлану Берзіну й мерію цікавить земля. Минулого літа до нас постійно приїжджали інвестори. Директор попросила показати слоновник двом молодим чоловікам на дорогій машині. Їм не сподобалося, що будівля біля військової частини, часто чути, як солдати марширують, співають. Не влаштовувало, що зі слоновника немає виходу на вулицю. Казали, що хотіли б звести торговий центр чи готель. Дитячий зоопарк зі свійськими тваринами закрили. А він приносив близько 150 тисяч доходу на рік. Міські діти, які не бачили живого гусака чи курку, могли їх погодувати, погладити. Вже немає рибок, бо прибрали акваріуми, не давали грошей на фільтри, вимкнули світло.

А як годують тварин?

Кирило Трантін: Раніше корм завозили від виробника. Конину, телятину — із забійника, крупи — з агропідприємства. Зараз усе купують через посередника та в супермаркетах. Торік привезли напівгнилу моркву, перець, цибулю. Роботяги перебирали овочі, відрізали гниль. А коли приїжджали журналісти, дирекція швиденько закуповувала фрукти на Лук"янівському базарі.

Раніше ви казали, що слон Бой голодує.

Що з ним зараз?

Кирило Трантін: Боя посадили на дієту, давали лише сіно. А він сіно нє жрьоть. Схуд на одну тонну 200 кілограмів, падав. Берзіна каже, що таку дієту порадили німці. А вони лише порадили не давати картоплю, бо від неї на нігтях слона нарости. У жовтні, коли ми про це розповіли пресі, його раціон збільшили вдвічі, почали годувати яблуками. Зараз він не голодує. Торік слона всю зиму тримали у приміщенні площею 25 квадратних метрів, бо у слоновнику був ремонт. Він стояв у власних фекаліях, адже там немає стоку.
Недавно працівники зоопарку помітили, що Бой у слоновнику хоботом колупає стелю. Щоб його відучити, робили "електропастух". Коли слон колупає стіну хоботом, його пробиває струм. Він не розуміє, чому боляче. Порушується психіка, тварина після цього два дні не їсть.

Хто таке вигадав?

Кирило Трантін: Англійці Стівен Пілчер й Анна Вестбері. Їх вигнали з Дортмундського зоопарку через жорстоке поводження з тваринами. Вони перебралися сюди. Анна дресирує слона англійською, вчить його давати ногу, щоб почистити нігті. А він її не розуміє, бо російськомовний. Зараз ці англійці виганяють на вулицю носорога Тривогу. Вона бігає лише по стежках, які змалечку вивчила. Але їх перекопали. Тому вона лежить на холодній бетонній підлозі у вольєрі. Там не топиться. Їй підстеляють сіно, та цього недостатньо.

Що давало зоопарку членство в Європейській асоціації зоопарків та акваріумів?

Кирило Трантін: У нас дві дівчинки шимпанзе, треба хлопчика. Самець коштує 37 тисяч доларів. В Європейській асоціації було б дешевше або й задарма. Його спарували б із нашими самками й віддали назад. Борг повернули б потомством.

Яких фахівців зоопарку не вистачає?

Кирило Трантін: Зоопарку потрібен кіпер, який вивчає тварин, говорить з ними, дресирує. Наприклад, Бой за своє життя двох людей убив і двох покалічив. Тому кіпер, який зайде до нього у вольєр, має добре заробляти. В європейських зоопарках спеціаліст отримує 3 тисячі доларів, у нас — 600 гривень.

Кому в зоопарку найгірше?

Сергій Григор"єв: Відвідувачі незабаром можуть не побачити старих нетранспортабельних тварин: слона, бегемота, носорога, бо їх доведуть до смерті. Решту або роздадуть, або кудись перевезуть. Землю розпродадуть. На 14 гектарах є недобудовані слоновник і ветеринарна клініка. Ще 3 гектари — мавпятник. Гектар можна продати за 2,5 мільйона доларів.

Зараз ви читаєте новину «Слон дві доби не їсть після "електропастуха"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути